PODJETNIŠTVO

Kako postati notranji oblikovalec brez diplome?

Zaposlitev v industriji, kot je notranje oblikovanje, pogosto zahteva posebne veščine in usposabljanje za razumevanje postavitve notranje strukture in kako najbolje oblikovati v tej strukturi. Notranji oblikovalci pogosto zaključijo izobraževalne programe, da imajo vsaj diplomo na tem področju, vendar vsa delovna mesta za notranje oblikovanje ne zahtevajo visokošolske diplome. V tem članku razpravljamo o tem, kaj je notranji oblikovalec in kaj počne ter kako postati notranji oblikovalec brez diplome.

Kaj je notranji oblikovalec?

Notranji oblikovalec je kreativni strokovnjak, ki oblikuje notranjo arhitekturo in postavitev zgradb ali domov. Notranji oblikovalci uporabljajo tako oblikovalske sposobnosti kot ustvarjalnost, da zadovoljijo potrebe naročnika po strukturnih ali estetskih izboljšavah.

Kako postati notranji oblikovalec brez diplome?

Običajno ima notranji oblikovalec diplomo na tem področju, vendar obstaja pot, po kateri lahko postanete notranji oblikovalec brez diplome. Tukaj je šest korakov, ki jih lahko naredite:

1. Naučite se nalog oblikovalca

Če želite postati notranji oblikovalec, je pomembno razumeti naloge dela in razlike med oblikovalcem in notranjim opremljevalcem. Notranji dekorater ima podobno vlogo v procesu oblikovanja, vendar se osredotoča na dekorativne vidike notranjosti stavbe. To lahko vključuje stvari, kot so tapete, barve, dodatki ali pohištvo. Notranji oblikovalec se osredotoča na strukturno zasnovo notranjosti stavbe.

Notranji oblikovalci običajno obravnavajo:

 • Konceptualizacija načrtov: Notranji oblikovalci konceptualizirajo strankino idejo in jo spremenijo v oblikovalske načrte ali načrte. To pomaga tako oblikovalcu kot stranki, da bolje razumeta, kako je lahko videti končni dizajn ali postavitev, tako da lahko od tam prilagodita podrobnosti.
 • Določanje stroškov: Notranji oblikovalci sodelujejo tudi s strankami, da pomagajo določiti končni strošek projekta in ali ustreza naročnikovemu začetnemu proračunu.
 • Določanje časovnih načrtov projekta: Notranji oblikovalci določijo časovne okvire projekta, da strankam pomagajo razumeti, kako dolgo lahko projekt traja, pa tudi morebitne zamude, ki se lahko pojavijo in jih je treba upoštevati v fazi načrtovanja.
 • Oris ciljev: Notranji oblikovalci pomagajo strankam začrtati svoje cilje projekta in jih uskladiti z realnimi pričakovanji.
 • Pridobivanje materialov: Notranji oblikovalci pomagajo strankam pri iskanju pravih materialov za projekt in pomagajo izbrati trajnejše ali estetsko prijetne možnosti glede na cilje projekta.
 • Pregled zaključenega projekta: Notranji oblikovalec pregleda in odobri končno zasnovo in zaključen projekt, da preveri skladnost s cilji stranke, proračunom in vizijo oblikovalca.

2. Naučite se zahtevanih veščin

Oblikovanje notranjosti zahteva posebne veščine za ustvarjanje trajnih, učinkovitih modelov in usklajevanje projektov s cilji naročnika. Tukaj je nekaj tipičnih veščin, ki jih notranji oblikovalci prinesejo pri delu:

 • Kreativnost: ustvarjalnost pomaga oblikovalcem pri soočanju z edinstvenimi izzivi v procesu oblikovanja in ustvarjanju edinstvenih modelov. Ustvarjalnost lahko pride s prakso in s ponavljanjem in eksperimentiranjem se lahko naučite biti bolj ustvarjalni.
 • Potrpežljivost: proces oblikovanja je pogosto lahko dolgotrajen in naporen, kar ustvarja potrebo po potrpežljivosti v imenu oblikovalca. Stranke lahko med projektom spremenijo cilje ali zahteve, kar lahko povzroči zamude ali preoblikovanje.
 • Tehnologija: Številni notranji oblikovalci uporabljajo računalniško programsko opremo za ustvarjanje 3D slik strankinih idej, kar lahko pomaga izboljšati proces konceptualizacije z zagotavljanjem bolj realistične slike. Notranji oblikovalci poznajo programsko opremo za oblikovanje in druge programe za načrtovanje proračuna, komunikacijo s strankami ali deljenje dizajnov po spletu.
 • Storitev za stranke: Notranji oblikovalci tesno sodelujejo s strankami, da bi projekt uskladili s potrebami naročnika in se prilagodili dodatnim zahtevam ali oviram med projektom. To zahteva razmišljanje o storitvah za stranke, da se zagotovi zadovoljstvo stranke z rezultati.

3. Delajte za strokovnjaka

Odličen način za pridobivanje izkušenj in ustvarjanje ugleda na področju notranjega oblikovanja je delo pri izkušenem notranjem oblikovalcu. Nekateri oblikovalci sprejmejo bodoče oblikovalce v razmerju v slogu vajenca, da jim pokažejo podrobnosti dela, izboljšajo njihove industrijske veščine in jih povežejo s potencialnimi strankami. Razmislite o iskanju lokalnih notranjih oblikovalcev in prosite za prostovoljno delo ali delo zanje. Prav tako lahko zaprosite za sestanek, da se boste naučili, kaj je potrebno, da postanete notranji oblikovalec.

4. Začnite kot izvajalec

Razmislite o začetku kot izvajalec, da se naučite poslovne strani industrije. Od tam lahko zgradite stranke in začnete dodajati projekte v svoj portfelj. Številni novi notranji oblikovalci začnejo kot zasebni izvajalci, in čeprav novim izvajalcem morda primanjkuje možnosti povezovanja uveljavljenega oblikovalskega podjetja, imajo prednost, da začnejo od začetka. Svojo bazo strank lahko zgradite okoli ljudi, za katere uživate v delu, sprejmete samo projekte, ki so vam všeč, in določite svojo plačo.

5. Zgradite svoj portfelj

Portfelj oblikovalca je vizualni prikaz projektov, na katerih so delali. Kaže kakovost in doslednost njihovega dela ter potrjuje, da imajo izkušnje na tem področju. Razmislite o fotografiranju zaključenih projektov, ki jih z dovoljenjem stranke dodate v svoj portfelj. Priporočilo vaših strank lahko dodaten portfelj in vašo delu doda verodostojnost. Raznolik portfelj vam lahko pomaga pritegniti nove stranke, enostavno predstavite svoje delo in deluje kot vizualna pooblastila za vaše delo.

6. Zgradite svoje omrežje

Mreženje je pomemben del gradnje profesionalnega ugleda, saj lahko omrežne povezave preverijo vaše sposobnosti in vas predstavijo novim strankam. Razmislite o udeležbi na dogodkih ali pridružitvi skupinam, kjer lahko komunicirate z ljudmi v vaši panogi. Tukaj je nekaj primerov:

 • Skupine družbenih medijev: skupine družbenih medijev so brezplačni viri, ki so enostavni za uporabo za srečanje in pogovore z novimi ljudmi v vaši panogi.
 • Seminarji: Seminarji, specifični za industrijo, so družabni dogodki, ki vam lahko pomagajo pri povezovanju z uveljavljenimi strokovnjaki in bodočimi strankami, medtem ko se pri učenju novih veščin ali informacij.
 • Priporočila: Stranke, ki priporočajo vaše storitve prijateljem, družini ali kolegom, lahko delujejo kot vir profesionalnega povezovanja.