Ajurveda pramati dobrega počutja

Ajurveda – pramati dobrega počutja
Beseda Ajurveda izhaja iz staroindijskega jezika sanskrt in sestoji iz dveh delov: besede »ajus«, ki pomeni življenje in besede »vis«, ki pomeni znanje, torej, kot ime pove, je to veda o življenju.

ayrveda_napis_licare

Ajurveda je več tisočletij stara indijska tradicionalna medicina, katere glavno vodilo je ohraniti dobro zdravje in pozdraviti bolezen po naravnih metodah. Ajurveda pravi, da je popolno zdravje ravnovesje med telesnim, umskim in duhovnim stanjem, vpliv pa imajo tudi odnosi z drugimi ljudmi, življenski nazor in okolje.

Cilj ajurvede je doseči dolgo življenje brez trpljenja in bolezni, z duhovno rastjo pa uresničiti svoje duhovne potenciale. Ajurveda kot terapija ne želi samo zdraviti bolezni, veliko bolj pomembno je njihovo preprečevanje. Ravno zato Ajurveda narekuje zdrav življenski slog, zdravo prehrano, vadbo, počitek, meditacijo, dihalne vaje, spoštovanje naravnih zakonov in redne programe čiščenja telesa, uma in duha. Človeka obravnava kot celoto, upošteva njegovo zavest, telo, način življenja in okolico.

Po ajurvedski filozofiji je vesolje sestavljeno iz petih večnih elementov: etra ali prostora, zraka, ognja, vode in zemlje. Prisotni so v vseh stvareh, v živi in neživi naravi, torej tudi v našem telesu. Kombinacija teh petih elementov določa človekov značaj,

ajurveda_licare2

njegove telesne značilnosti, kreposti in pomankljivosti.

Razmerje in s tem ravnotežje teh elementov se neprestano spreminja, tako v nas samih, kot tudi v naši okolici. Odvisno je od življenskega obdobja vsakega posameznika, od ure v dnevu, od dneva, vremena, letnega časa, kraja, kjer se nahajamo in še marsičesa. Če želimo ohraniti zdravje in včasih celo preživeti, se moramo tem spremembam neprestano prilagajati: pozimi se moramo bolj obleči, ponoči moramo spati, v starosti moramo poskrbeti za drug življenski slog kot v mladosti…

Teh pet elementov se združuje v tri osnovne energije ali principe delovanja, ki so v različnih razmerjih prisotni v vseh stvareh. Te energije ali principi se v ajurvedi imenujejo doše.

dosha_licareKombinacija etra in zraka sestavlja telesni tip, imenovan vata. Ogenj in voda sestavljata ognjeni princip ali pita tip, zemlja in voda pa sestavljata zemeljski ali kapha tip.

Poznaš svojo prevladujočo došo?

Ta vnos je objavil Blog lepota, dobro počutje, naravna ajurvedska kozmetika, naravna kozmetika, ayurveda, ajurveda, Licare.si v Sobota, 9. 1. 2016 in označil z LiCare.