Blog čičerika v omaki

Čičerika v omaki iz mandljev, s kuhanimi jajci in hrustljavim pršutom

Danes ti predstavljam en malo drugačen in zdrav način, kako pripraviti čičeriko v omaki z mandlji. Čičeriki bomo dodali kuhana jajčka, hrustljav pršut, kot dodatek pa lahko naredimo še artičoke panirane v moki in jajcu. Ta recept zame premaga vse ostale recepte, ki vsebujejo čičeriko. Čičerika se lepo dopolnjuje z omako ter kuhanimi jajčki, res okusno. Mmmmm….

Sestavine

  • 300g čičerike
  • 1 mlada čebula
  • 1 korenček
  • 4 stroki česna
  • 50g mletih mandeljev
  • 2-3 malo debelejše rezine pršuta
  • 2 jajca
  • 4 artičoke
  • Moka in jajca za paniranje
  • Olivno olje
  • Sol
  • Mleta paprika
  • Kajenski poper 
  • 1 lovorjev list
  • Peteršilj

Čičerika

Najprej pusti čez noč namakati čičeriko v vodi, da se napne. Naslednji dan segrej vodo v ekonom loncu ter ji dodaj čičeriko tik preden zavre. V isto posodo dodamo še mlado čebulokorenček ter strok česna in solimo po okusu. Vse kuhamo približno pol ure, v navadnem loncu pa ok. 70-80minut, toliko da postane čičerika mehka.

Medtem, ko se čičerika in zelenjava kuhata, skuhamo 2 jajci (ko začne voda vreti, ju pustimo kuhati še 10 minut).

Ko je čičerika skuhana, vzamemo zelenjavo (čebulo, česen in korenje) ter jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na večji ponvi oz. posodi popečemo 3 stroke česnadodamo mlete mandeljne, mleto papriko in kajenski poper (če ti ni všeč pikanten okus, kajenskega popra ne dodaj). Vse skupaj popečemo ter dodamo omako zelenjave in nato dodamo še vodo, ki je ostala od čičerike. Dodamo toliko vode, da dobimo želeno gostoto. Omaki dodamo peteršilj in čičeriko ter dobro premešamo.

Hrustljav pršut

 »Hrustljav pršut« naredimo tako, da na pekač položimo peki papir, nanj položimo pršut ter ga pokrijemo s peki paprijem. Pršut pečemo v ogreti pečici na 210°C približno 10 minut. Pustimo, da se pršut ohladi ter ga nato nalomimo ali narežemo na koščke.

Panirane artičoke

Artičoke najprej očistimo – odrežemo ji steblo, zunanje liste odtrgamo ter odrežemo konico lističev. Nato artičoke narežemo na četrtine ter jih kuhamo približno 20 minut v vreli vodi. Vodo solimo ter ji dodamo kanček olivnega olja.

Ko so artičoke skuhane, jih splaknemo z mrzlo vodo ter jih dobro obrišemo s papirnato brisačko. Artičoke pomokamo ter damo v razžvrkljano jajce, nato pa jih ocvremo.

Čičerika s kuhanim jajcem, artičokami in hrustljavim pršutom

Ko imamo vse pripravljeno, posujemo čičeriko s pršutom, dodamo na koščke narezana kuhana jajca. Nato serviramo na krožnik ter dodamo še panirane artičoke. Njami.

Si že kdaj pripravil čičeriko na takšen način? Okusno, kajne? Če imaš kakšen dvom ali vprašanje, smo ti na voljo 🙂

LiCare.siTa vnos je objavil Blognjamiokusnozdrav receptpršutartičokečičerikazdrava hranazdravjelicaredobro počutje v Sobota, 17. 3. 2018 in označil z LiCare.