ZDRAVJE

10 načinov, kako se duševno in čustveno sprostiti

Če se počutite zataknjene, vam lahko pomaga, da najprej ugotovite svoje razloge in nato ugotovite, kaj vam pomaga odstraniti ovire.

Za začetek je tukaj 10 tehnik, ki jih Marter priporoča, če se počutite zataknjene:

1. Ozavesti se

Dobro izhodišče je zavedanje. Razmislite o tem, kako lahko vaše nezavedno prispeva k temu, da se počutite obtičani.

Nekateri načini, kako postati bolj ozaveščeni, vključujejo:

  • prepoznavanje obrambnih mehanizmov in kognitivnih motenj, ki vas ovirajo
  • opazite privzete vzorce odnosov, zaradi katerih ponovno ustvarite znane cikle

Čeprav lahko nekaj dela opravite sami, je lahko veliko. Razmislite o iskanju terapevta, ki vas bo podpiral in vam pomagal pri spopadanju z izzivi.

2. Prevzeti odgovornost

Naravno je, da občasno zapadete v igro obtoževanja. Toda obtoževanje drugih za stvari, ki se zgodijo (ali se ne zgodijo), vas lahko privede do občutka, kot da ste se odrekli vsemu nadzoru nad svojim življenjem in odločitvami.

Lahko naredite pošteno inventuro in poiščete načine, kako vaditi odpuščanje – sebi in drugim.

3. Gojite prisotnost

Pogosto se zdi, kot da nam govorijo, naj naredimo več, namesto da bi bili več. Ko temu sledimo, pogosto začnemo delovati na avtopilotu.

Avtopilota lahko izklopite tako, da vadite tehnike čuječnosti, ki vam pomagajo preusmeriti razmišljanje od premlevanja preteklosti ali skrbi za prihodnost k temu, da postanete zakoreninjeni tukaj in zdaj.

Pomaga lahko tudi, če stopite korak nazaj in sprejemate odločitve iz mesta miru in jasnosti, ne pa sredi zasedenosti in kaosa.

4. Ločite se od nerealnih pričakovanj

Če ste nagnjeni k perfekcionizmu, sindromu prevaranta ali strahu pred neuspehom, bi morda želeli razmisliti, kako vas to ovira.

Spet vam lahko pomaga, če to rešite s terapevtom, lahko pa začnete tudi tako, da se spomnite na realna in obvladljiva pričakovanja – in da življenje ni popolno.

5. Izberite ljubezen do sebe

Z ljubeznijo do sebe lahko vlagate vase.

Morda boste želeli začeti z utišanjem svojega notranjega saboterja. Poskusite se odločiti, da boste sami sebi najboljši prijatelj in ne najhujši kritik.

Ko imate radi sebe in izvajate samosočutje in skrb zase, vam lahko to pomaga obnoviti energijo in motivacijo.

6. Ustvari vizijo

Obstaja veliko načinov za razvoj vizije o tem, kaj želite v življenju.

Lahko poskusite na primer napisati svoj osebni manifest. Prav tako lahko pomaga določiti poklicne cilje in določiti akcijski načrt z merljivimi koraki.

Če živite z namenom in si predstavljate, kaj vam uspeh pomeni, vam lahko pomaga pozitivno izkoristiti moč samouresničujoče se prerokbe.

7. Zahtevajte podporo

Vaša podporna mreža je pomemben vidik vašega dobrega počutja.

Morda lahko obnovite stara prijateljstva ali vzpostavite nova. Kakor koli že izgleda, lahko zaprosite za podporo, ki jo potrebujete in si jo zaslužite.

8. Vadite zdravo nenavezanost

Morda je čas, da ponovno ocenite, kako se počutite glede svojega trenutnega razmerja, službe ali celo sebe. Kateri so vidiki, zaradi katerih se počutite obtičali? Je sprememba možna?

Kaj bi se zgodilo, če bi opustili negativne misli, ki vas obdajajo, kjer se počutite zataknjene? Če prepoznate svoje misli in občutke v tem trenutku, lahko razvijete zdravo nenavezanost, namesto da bi bili preplavljeni z njimi.

9. Gojite notranjo moč

Razmislite o negovanju miselnosti, ki na neuspehe, napake in občutek obtičanja gleda kot na pomembne dele učenja.

Spreminjanje teh neuspehov v priložnosti vam bo morda pomagalo, da se boste opomogli in nato delali na več strategijah, ki vam bodo pomagale, da se boste počutili nezasedene.

10. Kdaj poiskati pomoč

Če vaše počutje vpliva na vašo sposobnost delovanja, vam lahko pomaga, da se dogovorite za sestanek s strokovnjakom za duševno zdravje.

“Iskanje pomoči prek svetovanja ali terapije bi moralo biti rutinska in preventivna oblika zdravstvenega varstva, kot je obisk zobozdravnika ali zdravnika,” pravi Marter. “Ne bi smeli čakati, da bo vaše trpljenje tako veliko, da se boste počutili izgoreli.”