IZOBRAŽEVANJE

Kako Postati Life Coach

Life coach je strokovnjak za dobro počutje, miselnost in podjetništvo, ki strankam pomaga doseči izpolnitev v življenju z obvladovanjem izzivov in doseganjem ciljev. Trenerji svojim strankam pogosto pomagajo premagati nekatere največje življenjske ovire: ovire v karieri, družinske težave, duševno dobro počutje in drugo. Pomembno je, da življenjski trener namesto zagotavljanja takojšnjih rešitev za svoje stranke uporablja orodja in tehnike, da svojim strankam pomaga rešiti težave same.

Kot življenjski trener boste delali ena na ena s strankami ali v skupinskih nastavitvah ter pomagali razjasniti cilje, ovire in druge pomembne značilnosti življenjskega napredka vaših strank. Ko vi in vaša stranka določite spremembe, ki jih želi narediti, boste skupaj z njo oblikovali strategijo, ki ji bo omogočila uresničitev te spremembe – in jo boste na tej poti podpirali.

Kako Postati Life Coach: 6 korakov

Če ste kot večina trenerjev, to trenirate že leta in preprosto niste plačani za to! Biti trener je nekaj V VAŠEM SRCU. To je tisto, kar ste! In ne, večine najbolj znanih in uspešnih trenerjev nihče ni “certificiral”. Samo poglejte Tonyja Robbinsa! Zmoreš. Pa pojdimo na korake za začetek vaše uspešne trenerske kariere.

1. korak: Ugotovite, ali ste usposobljeni, da postanete Life Coach.

“DA!” Usposobljeni ste za življenjskega trenerja. Life coachi prihajajo iz najrazličnejših okolij, kot so svetovanje, osebni fitnes, zdravstvena nega in poslovni itd. Vendar večina coachev nima uradnih izkušenj. Namesto tega s seboj prinesejo dve stvari: življenjske izkušnje in/ali delovne izkušnje. Poleg tega verjetno to počnete že vse življenje!

V mnogih primerih se trenerji osredotočijo na specifično nišo, v kateri imajo edinstveno znanje in izkušnje. Na primer, podjetniki lahko poučujejo novoustanovljena podjetja, osebni trenerji postanejo zdravstveni trenerji, učitelji poučujejo druge o javnem nastopanju itd. Life coachi se vpišejo v programe usposabljanja, da izpopolnijo svoje veščine in se naučijo strategij za razvoj svoje posebne prakse coachinga.

Ti programi pomagajo vzpostaviti temelj razumevanja o tem, kaj je coaching, psihologija, ki stoji za njim, ter uporabljene metodologije in procesi. Navsezadnje je odvisno od vas, kakšno usposabljanje potrebujete za treniranje. Noben zakon ne zahteva kakršnega koli usposabljanja trenerjev.

2. korak: Določite svojo nišo Life Coachinga.

Če ste izkušen podjetnik, verjetno nima smisla, da bi se ukvarjali z zdravstvenim in fitnes coachingom. Vendar bi bilo smiselno trenirati in pomagati mladim strokovnjakom pri ustanavljanju prvega podjetja.

Life coachi se običajno osredotočajo na izboljšanje osebnega, romantičnega ali poklicnega življenja strank. Življenjski trenerji bi se lahko izpopolnili tudi pri pomoči strankam pri načrtovanju boljšega zdravja in režimov vadbe.

Čeprav je res, da se boste kot življenjski trener osredotočali na več predmetov, je verjetno, da se boste dotaknili več kot enega področja življenja vaših strank. Na primer, če strankam pomagate razviti vodstvene sposobnosti v pisarni, boste morda morali najprej obravnavati njihove težave v domačem življenju.

Če niste prepričani, kje začeti, je tukaj nekaj izhodišč, ki jih lahko uporabite pri izbiri niše.

12 glavnih niš trenerstva:

  • Doseganje cilja
  • Zdravje
  • Ljubezen/odnosi
  • Družina
  • Miselnost
  • Duhovno
  • Denar
  • Kariera
  • Korporacija
  • Podjetništvo
  • Življenske veščine
  • Panožno specifične/veščine

Neusmerjanje v določeno nišo life coachinga je največja napaka št. 1, ki jo naredi večina life coachev. Nastavite svojo tržno nišo na podlagi svojega ozadja in tega, o čemer se počutite prijetno govoriti z drugimi. Lažje se boste prodajali in tržili kot miselni vodja, mentor in življenjski trener s posebnim usposabljanjem v kombinaciji z vašo edinstveno zgodovino in ozadjem.

3. korak: Raziščite Life Coach certificiranje, akreditacijo in programe usposabljanja.

Life coaching je neregulirana panoga, kar pomeni, da na tem področju ni zakonov. Tako je v ZDA in tudi v vseh drugih državah. (Priporočljivo je, da vsak coach, ki ga to zadeva skrbi, poišče nasvet v svoji državi ali državi.) Za življenjskega trenerja ni potrebna diploma.

Za razliko od akademskih ustanov (kot so univerze) organizacijam za usposabljanje life coacha ni treba akreditirati upravnega organa, ker na področju life coachinga ne obstaja nobena akreditacijska institucija. Za življenjskega trenerja ni potrebna licenca.

To je zato, ker je life coaching dramatično drugačen od terapije. Life coachi niso licencirani ponudniki storitev duševnega zdravja ali terapevti in ne smejo dajati zdravniških nasvetov, sodelovati pri diagnosticiranju pacientov ali zdraviti duševne bolezni ali travme.

Za dodatne informacije si oglejte naš video o razlikah med terapijo in coachingom. Morda obstajajo organizacije, ki trdijo, da so zakonit “akreditacijski organ”, vendar je to napačno in zavajajoče. So preprosto “združenja”, ki zaračunavajo pristojbino za organizacije za usposabljanje, da prejmejo njihov “žig odobritve” (na podlagi tistih programov, ki izpolnjujejo standarde združenja).

Čeprav imajo ta združenja pomembno vlogo pri ohranjanju višjih standardov v panogi coachinga in vzpostavljanju temeljev etike in najboljših praks, nimajo nobene oblasti nad panogo, drugimi organizacijami za usposabljanje ali coachi.

4. korak: Strukturirajte svoje storitve Life Coaching.

Ni univerzalne storitve life coach, ki bi ustrezala vsem. Zato je pomembno, da ugotovite, katere vrste storitev boste ponudili. Svoje storitve lahko strukturirate tako, da pomagate ljudem pri doseganju osebnih ciljev, pomagate strokovnjakom pri krmarjenju po določeni karierni poti ali pomagate pri posebnih osebnih ali poklicnih projektih, kot je dogodek javnega nastopanja.

Morda boste želeli razmisliti tudi o tem, da bi svojim strankam ponudili vrsto različnih paketov. Ponudite lahko na primer 30-minutni telefonski posvet, določeno število enournih sej ali eno dvourno sejo. Razčlenitev vaših storitev, časovnice in cene, ki jih določite, so odvisni od vas.

Zelo priporočamo, da ustvarite značilen paket življenjskih coachingov, ki se osredotoča na vaše nišno področje. Vaš značilni paket življenjskega inštruiranja mora biti oblikovan tako, da bo vašim strankam pomagal doseči določene rezultate. Ne samo, da je ta vrsta coaching programa najučinkovitejša, ampak tudi olajša delo za vas kot coacha, ker:

  • Stranke vnaprej plačajo celoten coaching paket
  • Pri inštruiranju ni več ugibanja, saj sledite procesu korak za korakom.

5. korak: Tržite svoje podjetje in pridobite stranke Life Coachinga.

Večini življenjskih trenerjev je naravnost všeč zamisel, da bi postali coach, vendar sovražijo idejo trženja. In ne zamerimo jim. Na žalost vam večina marketinških nasvetov na področju coachinga pravi, da za trženje vašega coachinga potrebujete goro različnih stvari, da bi bili uspešni: blog, logotip, spletna stran, e-poštna kampanja, marketinški sistem, sledilci na družbenih medijih, oglasi na Facebooku. … seznam se nadaljuje. Izpolnjevanje tega seznama lahko postane neverjetno zamudno (in drago). Dovolj je, da se želite skriti v jamo.

Torej, tukaj je dobra novica: to ne more biti dlje od resnice. Za začetek ne potrebujete nobene od teh tržnih metod!

Namesto da poskušate ugotoviti labirint tržnih možnosti, ki so danes na voljo, se lahko osredotočite na tri trženjske strategije, ki NISO na tem seznamu. Vedno znova se je izkazalo, da so naše preizkušene in resnične taktike tisto, kar pri življenjskih trenerjih deluje bolj kot karkoli drugega.

6. korak: Investirajte v nadaljnje usposabljanje Life Coacha

Resnica je, da se usposabljanje life coacha nikoli ne konča. Ne glede na to, kje se znajdete na svoji življenjski poti coachinga, se je vedno treba naučiti in raziskati več. Celo izkušenim življenjskim trenerjem lahko koristi učenje novih inovativnih tehnik ali osveževanje informacij, ki so se jih morda naučili pred leti.