Blog: hujšanje in izguba maščobnih oblog s pomočjo hrane bogate z maščobami

Ves čas nas učijo, da učinkovito shujšamo, če jemo malo in in še ta hrana mora biti revna z maščobami. Pa je res?
Poznamo številne vrste maščob. maščobe_licare
Te, ki jih najdemo v hrani rastlinskega in živalskega izvora, so pomembno hranilo, ki zagotavlja energijo za delovanje telesa.
Novejše raziskave kažejo, da so te maščobe koristne in nujno potrebne za zdravje.
Katere maščobe poznamo in katere so za nas dobre?
ŠKODLJIVE MAŠČOBE
Saturirane ali nasičene maščobe: najbogatejši vir nasičenih maščob prihaja iz hrane živalskega izvora. Naše telo potrebuje za normalno delovanje malo nasičenih maščob. Ponavadi pa teh maščob pojemo preveč, predvsem tistih, ki vsebujejo dolgoverižne maščobne kisline in v telesu povečujejo vrednosti LDL, torej slabega holesterola. Taka živila so svinjina, jagnjetina, maslo in sir.
Trans maščobe
To je najmanj zdrava vrsta maščobe in večina te maščobe se čips_licarenahaja v industrijsko predelani hrani. Te maščobe močno dvigujejo vrednosti LDL, torej slabega holesterola in nižajo HDL, ”koristni” holesterol.
Take maščobe navadno najdemo v že pripravjenih živilih, ocvrti hrani, krofih, keksih, krekerjih…
ZDRAVE MAŠČOBE
Nenasičene maščobe in tudi nasičene maščobe s srednje dolgimi verigami maščobnih kislin so za zdravje koristne, imajo pa tudi ključno vlogo pri hujšanju in kurjenju maščobnih oblog v telesu.
Nenasičene maščobe so maščobe rastlinskega izvora, najdemo pa jih je tudi v mesojedih ribah.
Mono-nenasičene maščobe, ki so nujno potrebne za delovanje srca, uravnavajo raven holesterola v krvi, zmanjšajo tveganje za srčne bolezni. Vsebujejo jih živila, kot so avokado, mandlji in rastlinska olja (oljčno, sezamovo, bučno).
Poli-nenasičenih maščobe imajo podobne pozitivne učinke na telo in srce, vsebujejo pa dve izrednomaščobe_licare2
pomembni maščobni kislini, in sicer linolensko kislino (omega 3) ter linolno kislino (omega 6). Najdemo jih v rastlinskih oljih (sojinem in koruznem), predvsem pa v mastnih ribah: skušah in lososu.
Pomembna vloga pri hujšanju
Verjeli ali ne, ampak maščobe v prehrani pomagajo razgraditi obstoječo maščobo, vskladiščeno na zadnjici, trebuhu in stegnih, z aktiviranjem poti izgorevanja maščob v jetrih.
Poleg tega prebava hrane, bogate z maščobami, poteka dlje od drugih hranilnih snovi, zato tudi hujšanje_licareobčutek sitosti in potreba po ponovnem obroku traja dlje.
In na koncu: maščobe v hrani so nujne za uspešno absorpcijo hranil: vitamini, kot so A, D, E, in K so topni le v maščobah, kar pomeni, da jih telo ne more absorbirati brez maščobe.
Ta vnos je objavil Novice izguba teže, maščobe za hujšanje, zdrave maščobe, zdravje, hujšanje, licare, lepota, dobro počutje, Licare.si v Sreda, 13. 1. 2016 in označil z LiCare.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →