Blog: naravna kozmetika

Naravna kozmetika
Kako deluje naravna kozmetika?
Za naravno kozmetiko je značilno, da se ne skuša vmešavati v naravne procese, ki potekajo v telesu, pač pa skuša delovati v sozvočju z njimi. Z uporabo naravne kozmetike boste dovolili, da bo koža sama skrbela za svoje ravnovesje. Naravne sestavine iz kontrolirane pridelave, ki so predelane koži prijazno, bodo spodbujale naravno delovanje kože, jo hranile in ji tako pomagale dosegati naravno ravnovesje. Sintetične sestavine v nasprotju z naravnimi kožo obremenjujejo, polenijo ter jo naredijo odvisno od izdelkov, ki jih vsebujejo. Poleg precej agresivnih sestavin, ki naj bi vašo kožo nahranile, pomladile, napele, pa ti vsebujejo naftne derivate, umetne dišave, akrilne snovi, parabene, pospeševalce vpijanja in podobno, koža se posledično slabše obnavlja, hitreje stara in je podvržena več alergijskim reakcijam.

Naravna negovalna kozmetika, LiCare.si Naravna negovalna kozmetika, LiCare.si
Kaj je pomembno?
Pomembno je vedeti, da sredstva, ki jih naravna kozmetika vsebuje niso agresivna, zato je učinkovanje naravnih pripravkov nekoliko počasnejše kakor pri običajni kozmetiki. Toda glede na to, da tudi dolgoročna uporaba naravne kozmetike ne predstavlja nevarnosti za zdravje je vredno potrpeti.

Naravna kozmetika, Licare.si Naravna kozmetika, LiCare.si
Sestavine, ki lahko škodijo našemu zdravju
V konvencionalnih kozmetičnih izdelkih so velikokrat sestavine, ki lahko škodijo zdravju. Med njimi so na primer parabeni, ki se v kozmetiki uporabljajo kot konzervansi, rezultati vrste raziskav pa potrjujejo, da so lahko rakotvorni. Tudi glikolni ester (phenoxyethanol), ki ga pogosto uporabljajo kot konzervans, lahko učinkuje na živčevje in jetra ter na reproduktivne sposobnosti. Med škodljivimi sestavinami sta antioksidanta disodium EDTA (etilendiaminotetraocetna kislina) in trisodium EDTA, ki lahko povzročata dermatitis. Iz sestavin kozmetičnih izdelkov, kot so diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, hexanidine diiethionate in idopropynylbutylcarbamate ter quaternium 15, se lahko sprošča formaldehid, ki je znana rakotvorna snov. Antioksidanti BDHA (butylhydroxianisole) in BHT (butylhydroxitoluen) toksično učinkujeta na jetra, ledvica in pljuča. Emulgatorji PEG (polyethilenglikol) in PPG (polypropilenglikol), ki jih dodajajo tudi zato, da povečajo prepustnost kože, pa lahko nanjo učinkujejo dražeče. S povečano prepustnostjo lahko v kožo pronicajo tudi različne škodljive primesi in sestavine, ki jih je sicer izdelku dovoljeno dodajati, vendar mora biti njihova koncentracija majhna.

Naravna kozmetika, LiCare.si Naravna kozmetika, LiCare.si
Kako prepoznati naravni izdelek?
Po svetu veljajo za oznako kozmetičnega izdelka kot naravnega različni predpisi. V EU velja, da se kot naravne ali organske lahko označuje kozmetične izdelke, ki vsebujejo vsaj 2% naravnih sestavin. Kadar ste v dvomih ali je izdelek naraven ali ne, preverite ali vsebuje katero od naštetih sestavin: sodium laureth sulfate ali sodium lauryl sulfate (SLES/SLS), ethyl paraben, methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben in isobutyl paraben ali E216. Izdelki s temi sestavinami vsekakor niso naravni, niti neoporečni kar se tiče vpliva na naše zdravje.

Oznake ‘organsko’, ‘eko’ ali ‘bio’ so lahko zgolj marketinška strategija, saj ni pravila, ki bi urejalo tovrstno označevanje. Zato se pred nakupom posameznega izdelka vsekakor podrobno poučite o njegovih sestavinah.

Naravna kozmetika mora pridobiti posebne certifikate s katerimi dokazuje svojo kvaliteto, da ne vsebuje človeku škodljivih snovi, da ni bila testirana na živalih, pridelana pa je bila tudi na okolju prijazen način.

Da bo vaša kozmetika dala vse od sebe, upoštevajte rok uporabe, dobro jo zapirajte, hranite v temnem in ne prevročem prostoru ter je ne prelivajte. Tudi naravna kozmetika lahko ob pravilni uporabi zdrži več mesecev, kar je odvisno predvsem od sestavin in primerne embalaže.

LiCare.si LiCare.si
Več kot dovolj razlogov je, da posežete po naravni kozmetiki, tudi, če gre za nekoliko dražje izdelke. Izbira pa je seveda vedno vaša;-)

Ta vnos je objavil Blog naravna kozmetika, Licare.si v Sreda, 27. 1. 2016 in označil z LiCare.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →