Blog: pomembno obvestilo

Pomembno obvestilo!
“Spoštovani starši, v razredu so se zopet pojavile uši. Prosimo, da otrokom redno pregedujete lasišče in ob pojavu uši uporabite primerna sredstva za zatiranje uši.” Ste spet videli ta napis na vratih razreda?

Uši že dolgo niso nekaj, kar bi se pojavljalo samo na umazanih in zanemarjenih glavah, ki jih, praskanje_otrok_uši_licare.siroko na srce, danes bolj redko vidimo. Nasprotno, naglavne uši se prav odlično počutijo na čistih glavah!

Najpogosteje se uši pojavljajo tam, kjer je na kupu veliko otrok, torej v vrtcu, šoli, šoli v naravi ali na popoldanskih krožkih… Povsod tam torej, kjer se otroci družijo in stikajo glave. glave_uši_licare.siUši namreč ne skačejo ali letajo, prenašajo se s stikanjem glav, s kapami, rutami, glavniki, posteljnino, brisačami…

Nekaj kratkih dejstev o naglavni uši: uš je 3 mm velik prosojen insekt; rdečerjav postane šele, ko se napije s krvjo. Odrasla mama uš izleže na noč 8 belih jajčec, ki jim rečemo gnide. Gnide so prilepljene na začetek lasu. Po dobrem tednu dni se iz gnide izleže mlada gnide_uši_licare.siuš, ki se že lahko razmnožuje. Odrasla uš živi do 8 tednov in v tem času izleže do 300 gnid. Povsem preprosta matematika pove, da je ta razmnoževalni krog potrebno čimprej prekiniti.

Ampak kako?
Najprej moramo našim nadebudnežem preveriti lasišče. Najlažje to naredimo tako, da v kopalnici, nad umivalnikom z gostim glavnikom temeljito razčešemo lase. Odstranili bomo večino uši na glavi, ne pa tudi gnid, saj so trdno prilepljene na las.

Če uši odkrijemo, moramo uporabiti primerna, najbolje učinkovita naravna sredstva za zatiranje uši. uši_sprej_licare.siUmivanje las pri ušeh z uporabo običajnih šamponov namreč ne bo kaj dosti pomagalo. Potrebovali bomo šampon za odpravljanje uši in gnid, lahko pa se opravila lotimo tudi z oljem za odpravljanje uši ali gnid.

Vsi starši ne bodo enako hitri pri odpravljanju uši, zato je smiselno, da za ta vmesni čas poskrbimo za dolgotrajno zaščito pred ušmi in preprečimo možnost ponovnega prenosa.

Poleg zatiranja uši na glavi ne smemo pozabiti tudi, da se te najverjetneje nahajajo tudi v otroški postelji, naslonjalih, avtomobilskih stolčki, na pokrivalih, plišastih igračah… Zato moramo poskrbeti tudi za te uši, sicer se bodo ponovno naselile na oprane glave. Temeljito moramo presesati celotno stanovanje in oblazinjeno pohištvo, dobro oprati vso posteljnino, brisače in glavnike. Poskrbeti moramo tudi za plišaste igrače: najbolje, da jih neprodušno zapremo v polivinilno vrečko in za 48 ur damo v zamrzovalnik.

Kar nekaj dela nas čaka, ampak samo tako jih bomo uši pri otrocih uspešno odpravili, kuštrave glave pa ne bodo več srbeče!

Ta vnos je objavil Novice licare. licare.si, naravna otroška kozmetika, gnide, olje za odpravljanje uši, naravni šampon za zatiranje uši, naravna sredstva za zatiranje uši, zatiranje uši, odpravljanje uši, uši pri otrocih, uši na glavi, uši v Nedelja, 13. 3. 2016 in označil z LiCare.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →