Blog: razstrupljenje jeter

RAZSTRUPLJANJE JETER
Ta besedna zveza mi gre sicer nekoliko na živce, saj je v pomladnem času ena najbolj zlorabljenih… Jetra imajo namreč svoj odličen razstrupljevalni mehanizem, ki mu s svojimi metodami nismo kaj dosti kos, lahko pa jim učinkovito pomagamo z zmernostjo pri prehrani, maščobah, alkoholu in vnosu ostalih toksičnih snovi.

Jetra so največji človeški organ s številnimi nalogami, mnogih verjetno še niti ne poznamo dovolj. Imajo glavno nalogo pri presnovi, čistijo

Jetra so naš čistilni organ Jetra so naš čistilni organ
kri, izločajo prebavne sokove, skladiščijo glikogen. V jetrih nastaja žolč, ki ima pomembno vlogo pri prebavi maščob. Jetra proizvajajo plazemske proteine in druge telesu pomembne snovi ter encime za razstrupljanje snovi, ki nastajajo pri presnovi ali pa snovi, ki jih vnašamo v telo: alkohol, zdravila, aditivi, pesticidi in razni strupi… Jetra imajo sicer veliko naravno regeneracijsko sposobnost, ampak ta žal ne traja v nedogled. Zato je koristno, če jetrom pri njihovem delu od časa do časa malo pomagamo in tako okrepimo njihovo delovanje.

Vsake toliko si lahko omislimo kakšno od metod čiščenja jeter, s katero iz jeter odplaknemo strupe in holesterol: enodnevo čiščenje jeter z grenkimi solmi po metodi dr. Hulde Clark, lahko si privoščimo čiščenje jeter s kavnim klistirjem po Gersonu ali pa dolgotrajnejšo ajurvedsko razstrupljanje ob pomladanskih polnih lunah. Pri teh metodah moramo biti pazljivi predvsem, če zaradi kroničnih bolezni jemljemo kakšna zdravila, zato je priporočljivo, da jih izvajamo pod nadzorom.

Bo pa telesu in jetrom prav gotovo koristil tudi kakšen manj rigorozen ukrep, ki si ga brez težav privošči vsak od nas. Morda nekaj dni lahke zdrave prehrane in trije napitki za pomoč pri delovanju jeter?

Barvni napitek

Potrebujemo : 1 papriko, 3 korenčke, 1 srednje veliko kumaro, 1 jabolko in pol limone.

Barvni napitek Barvni napitek
Iz očiščene ekološko pridelane zelenjave in sadja pripravimo sok in ga popijemo čimprej, ko je še poln antioksidantov. Par kozarcev na dan bo pomagalo jetrom pri njihovem delu in oskrbelo telo s potrebnimi hranilnimi snovmi, encimi, antioksidanti in energijo.

Sok z zelenim čajem

Potrebujemo: skodelico ohlajenega ekološko pridelanega zelenega čaja, sok polovice limone in eno banana.

Sok z zelenim čajem Sok z zelenim čajem
Zmiksamo in uživamo v hranilnem napitku, bogatem z antioksidanti, ki pomagajo jetrom pri njihovem stalnem razstrupljevalnem delu.

Čistilni jetrni eliksir

Potrebujemo: polovico žlice ekološke kurkume, nekaj naribanega ingverja ali polovico žličke ingverja v prahu, sok pol limone, kozarec mlačne vode. Vse sestavine dobro premešamo in

Eliksir s kurkumo in ingverjem Eliksir s kurkumo in ingverjem
spijemo večkrat na dan. Napitek očisti črevesje, preprečuje nastajanje žolčnih kamnov, kombinacija kurkume in limoninega soka pa spodbuja čistilne procese v jetrih.

Vmes popijmo veliko mlačne vode ali pa kakšno skodelico detox čaja…

Poskusimo? Počutili se bomo kot prerojeni, zaradi urejene prebave bomo lahkotnejši, lažje bomo premagovali fizične in umske napore, kos bomo stresnim trenutkom, bolje bomo spali, vse pa bo vplivalo tudi na videz naše kože, ki bo spočita, napeta in sveža. Še kakšen razlog, da ne začnemo zdaj?