Blog: španska tortilija

Španska tortilja po receptu španske babice
Danes z vami delim en recept za vse navdušence španske kuhinje. Španska tortilja ali španska krompirjeva omleta ali po špansko »tortilla de patatas«, je verjetno najbolj tipična hrana, poleg »paelle« in »jamona«, ki se je v vseh domovih v Španiji. Najdeš jo tudi praktično v vsakem baru, kjer ponujajo ali sendviče s tortiljo ali pa v obliki tapasov.

“Tortillo” se lahko naredi na 1001 način, samo s krompirjem ali s krompirjem in čebulo, lahko se ji doda različno zelenjavo, kot je paprika ali šampinjoni, lahko se jo naredi s »chorizom«, lahko se jo prereže na pol ter se ji doda šunko in sir in še in še…

Tokrat je bila na vrsti ena taka vegi španska tortilja po domačem receptu, in sicer s krompirjem, čebulo ter zeleno papriko. Preveri recept in se opogumi, da jo narediš.

Kaj potrebuješ?
5-6 srednje velikih krompirjev
1 čebula
½ zelene paprike
6 jajc
Olje
Sol
Ekološka sladka paprika
Priprava

 1. Korak
  Najprej narežemo vse sestavine, in sicer tako, da krompir narežemo na približno enako velike tanke kvadratke/pravokotnike (debelosti pribl. 2mm), na koščke narežemo papriko in čebulo.

V ponvi (naj bo takšna, v kateri se hrana ne sprijema) segrejemo olje – naj olje prikriva približno polovico ponve. Ko je olje segreto, dodamo mešanico krompirja, čebule in paprike. Bodi pozoren, da olje ni preveč segreto – krompir se namreč ne sme ocvreti ali obarvati zlato-rjavo, v olju se mora počasi skuhati.

 1. Korak
  Ko je mešanica skuhana, jo z lopatico preložimo na krožnik ter po okusu solimo. V skodeli (ki naj bo dovolj velika), ubijemo 5-7 jajc, odvisno od velikosti jajc ter krompirja, ki ste ga uporabili. Jajcem dodamo sol ter sladko papriko ter dobro premešamo. Nato v jajca vmešamo krompir, čebulo ter papriko.

Pozor: Priporočam, da najprej raje dajte kakšno jajce manj, in ko mešanici dodamo krompir in ostale sestavine, vidimo, ali je mešanica dovolj redka/gosta. V mešanici naj se vidi jajce, naj “ostaja”, če vzameš košček krompirja, naj jajce “pade” iz krompirja. Če je potrebno, se nato lahko doda še kakšno jajce.

 1. Korak
  Tortiljo nato spečemo v tej isti ponvi. Iz ponve odlijemo odvečno olje, naj na ponvici ostaneta žlica ali dve olje. Ponve ne vmes prati, saj tako odstranimo maščobo iz roba ponve.

Tortiljo lahko naredimo na dva načina – bolj narejena ali manj narejena… Kaj to pomeni? Jajce je lahko v sredini tortilje bolj zakrknjeno, lahko pa manj. Nekateri obožujejo samo popolnoma narejeno tortiljo, drugi je sploh ne marajo in vedno delajo tortiljo, ki ima bolj tekočo, kremasto sredino. V praksi to pomeni, da če želimo, da bo jajce popolnoma zakrknjeno, tortiljo takoj, ko jo zlijemo v ponev, premešamo in premešamo s kuhalnico (ko jo premešamo, se vidi zakrknjeno jajce), ko se nam zdi, da smo jo dobro premešali ponev stresemo ter pustimo, da se do konca naredi na nizkem ognju.

Če želimo, da bo španska tortilja manj narejena, jo tudi lahko premešamo takoj, ko jo damo v ponev, vendar jo potem dokončamo na bolj vročem ognju. Ko se nam zdi, da je tortilja na eni strani narejena, da je zlato-rjave barve si pomagamo s krožnikom ter jo obrnemo. Krožnik položimo na ponev ter jo obrnemo. S krožnika jo nato potisnemo nazaj v ponev, lahko si pomagamo s kuhalnico. Če tortilja še ni zlato-rjave barve, nič hudega! Špansko tortiljo lahko obračamo toliko kolikor želimo, dokler ne pridemo do želene barve.

V Španiji se španska tortilja servira s kosem kruha ter alioli-jem. Alioli prihaja iz Katalonije ter pomeni česen (ali) ter olje (oli) in to so poleg jajca in soli sestavine, ki jih potrebuješ.

Še recept za alioli na hitro
V visoki plastični posodici zmešamo strok česna (lahko tudi dva, po okusu, lahko ga tudi nasekljaš), celo jajce (naj bo čim bolj sveže, domače, eko) ter 1 dcl ekstra deviškega olivnega olja.

Pomembno je, da je posodica suha ter da položiš palični mešalnik do dna posodice ter vse zmešaš brez da bi mešalnik premikal. Ko vidiš, da se je mešanica zmešala ter je pridobila teksturo, lahko mešalnik premakneš. Mešanici postopoma dodaš več olivnega olja, da želene gostote. Alioliju dodamo tudi sol po želji. Če se ti je mešanica sesirila, si nekje storil napako… Najbolje je alioli pojesti v istem dnevu, najkasneje v enem dnevu.

Tako, to je to, če se je boste lotili delati, se že veselim vaših komentarjev ter slikic.
LiCare

Triki

 • V segreto olje lahko dodamo ščepec moke, zato da se zelenjava med seboj ne sprime.
 • Če želimo, da bo jajce popolnoma zakrknjeno, jo takoj, ko damo tortiljo prvič v ponev, dobro premešamo s kuhalnico – Videli bomo, da se jajce počasi dela… To premešamo v max. 1 minuti (več ne, ker če ne, omleta ne bo dobila želene oblike).

Ta vnos je objavil Blog španska kuhinja, krompirjeva omleta, krompirjeva tortilja, španska omleta, španska tortilja, licare v Petek, 15. 12. 2017 in označil z LiCare.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →