Blog: štiri eterična olja za dobro počutje

Štiri eterična olja za dobro počutje
Pride dan, ko bi zbežali pred celim svetom. Dan, ko se preprosto nabere vsega preveč. Preveč v službi, preveč doma. Vsak nekaj hoče, vsak nekar rabi, vse je nujno, vse takoj… In na tak dan se najpogosteje zgodi, da se nas loti še poštna uslužbenka, pa samo eno samo pismo bi radi odposlali. Poznate ta občutek? Kot bi se nas lotevala blaga depresija… Če bi se dalo, je to ravno pravi dan za izstrelitev na Luno. Nikjer nikogar, tišina in mir… Ampak… ne gre. In čisto prav je, da ne gre, kaj pa bi na Luni, čisto sami, ko bi si malo odpočili 😄…

Zato si raje doma vzemimo čas zase, otroke k babici, perilo naj bo nezlikano, za službo kaj nenarejeno… Mogoče si privoščimo dobro knjigo in spoščujoče eterično olje v izparilnik? Eterična olja s svojimi vonjavami namreč služijo kot sprožilec prijetnih čustev. Vonj ima veliko vlogo pri našem počutju, saj je zelo povezan s čutenjem in spominom, ima pa neposreden vpliv na čustva in hormonsko ravnovesje.

In katera eterična olja najbolje vplivajo na naša čustva in dobro razpoloženje?

Eterično olje bergamotke Eterično olje bergamotke
Eterično olje bergamotke

Bergamotka je vrsta citrusa. Je eno najbolj priljubljenih eteričnih olj z izredno privlačno svežo aromo. Deluje stimulativno, zato se v aromaterapiji njena uporaba priporoča za lajšanje psihične napetosti, ustvari občutek veselja in vrača energijo in veselje do življenja. Kaj več še potrebujemo na tak težek dan?

Eterično olje sivke

Eterično olje sivke

Polje cvetoče sivke Polje cvetoče sivke
ima svež in čist cvetni vonj. Je eno najstarejše uporabljanih eteričnih olj s stoletno tradicijo in širokim spektrom delovanja, saj v telesu uravnovesi čustva in delovanje organov. Vonj sivke je izredno blažilen, pomirjujoč in sproščujoč, lajša stres, izboljša razpoloženje in pozitivno vpliva na spanje. V zdravilstvu se zaradi te lastnosti sivka uporablja kot naravni antidepresiv, ima pa tudi zelo ugodne vplive na anksioznost.

Eterično olje kamilice

Eterično olje kamilice Eterično olje kamilice
Kamilico poznamo po belih cvetovih z rumeno sredico in nežnem, medenem vonju. Eterično olje je močnega vonja z izrazito zeliščno noto. Olje kamilice učinkuje spoščujoče, blagodejno vpliva na stres, pomirja in lajša številne duševne težave, razdražljivost in glavobole.

Eterično olje ylang ylang

Ylang ylang je tropsko drevo z velikimi, dišečimi nežnimi cvetovi. Eterično olje teh cvetov je pridobljeno s

Ylang Ylang eterično olje Ylang Ylang eterično olje
parno destilacijo in ima izredno bogat, rahlo sladkast eksotičen cvetni vonj. Čuten vonj olja ylang ylang pomirja, znižuje odzivnost na stres, sprošča telo in duha, odvrača negativna čustva, blagodejno vpliva na nizek nivo samospoštovanja, jezo in občutke ljubosumja, dviga razpoloženje in prinaša veselje.

Ste vedeli vse to? Poskusite? Uporabite par kapljic olja v izparilniku v prostoru, kjer spite ali počivate? Lahko tudi kanete par kapljic enega od eteričnih olj na blazino? Dodate v masažno olje in si privoščite nežno sproščujočo masažo? Kanete kapljico ali dve na robček in vdihujete sproščujoče vonje?

Privoščite si kaj od tega, pustite skrbi ob strani in jutri bo svet takoj videti lepši… Ne bo več potrebe po odstraniti se na Luno… 😜

LiCare.si