Blog: zdravo sončenje

Med znanstveniki, zdravniki in alternativno srenjo se še vedno krešejo mnenja in različne raziskave in članki dokazujejo različno… JE SONČENJE ZDRAVO ALI NE?

Verjetno ne bomo našli enotnega odgovora…

Dejstvo je, da smo od sonca odvisni in da na naše telo deluje blagodejno. sončenje3-Licare.siSonce dobro vpliva na našo psiho, kožne težave, izboljša stanje kože pri aknah in luskavici, uravnava hormonsko ravnotežje, spodbuja nastanek vitamina D… UVB-žarki v koži sprožijo zapleten proces tvorbe vitamina D3, ki nadzoruje absorpcijo in nalaganje kalcija in fosforja v kosti in zobe. Viški vitamina D se shranjujejo v maščobah in mišicah in predstavljajo zalogo za zimske mesece, ko ni sonca. Če nimamo dovolj zalog vitamin D v telesu, se kalcij izplavlja iz kosti, kar pa vpliva na kostno gostoto in predstavlja povečano tveganje za zlome.

Vitamin D ima še druge pomembne naloge v telesu: pomankanje povezujejo z večjo pojavnostjo infekcij v zimskem času: pljučnic in gripe, obstajala naj bi povezava med vitaminom D in multiplo sklerozo, sladkorno boleznijo tipa 1, srčno-žilnimi obolenji in celo rakom.

Torej; sonce ja!

Po drugi strani pa nam statistika jasno kaže, da je iz leta v leto več obolelih za kožnim rakom, ki ga povzročajo UV žarki. Poleg tega soncenje1_licare.siprekomerno sončenje povzroči opekline in druge poškodbe kože, koža, ki je prekomerno izpostavljena soncu pa se tudi hitreje stara.

Zato je potrebno pri preživljanju časa na soncu biti zmeren in upoštevati nekaj pravil:

poleti se med 11. in 16. uro ne izpostavljajte soncu, ampak se umaknite v senco ali zaprte prostore
bodite pazljivi na morju ali drugje ob vodi: voda namreč odbija sončne žarke, tako da je količina UV žarkov, ki jih prejmete še večja
tudi v gorah je sonce lahko nevarno: z višino se zmanjšuje naravna zaščita, poleg tega pa tudi v hribih prihaja na skalah ali snegu do odboja UV žarkov
če se soncu poleti ne morete izogniti, poskrbite za ustrezno zaščito kože. Uporabite oblačila, ki ne prepuščajo UV žarkov, pokrivala in primerna kakovostna sončna očala. Na kožo nanesite učinkovita sredstva za sončenje. Najboljše so kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, ki zadržijo tako UVA kot tudi UVB žarke. Pri izbiri kreme za sončenje bodite pozorni na sestavine: posezite po naravni kremi za sončenje za obraz ali telo, ki ne vsebuje zdravju škodljivih snovi. Ali pa vam je bolj všeč naravno olje za sončenje? Ali pa dišeče mleko za sončenje z monoi oljem?sončenje odrasli_helan_licare
ne pozabite, da vas sonce lahko opeče tudi v senci in v oblačnem vremenu
zaščitno sredstvo na kožo nanesite vsaj 20 – 30 minut pred sončenjem in zaščito obnavljajte vsaki 2 uri. Kremo nanesite enakomerno in z njo ne varčujte. Po plavanju ponovno namažite kremo, tudi če na izdelku piše “vodoodporno”
posebna pazljivost je potrebna pri otrocih in dojenčkih, ki imajo tanko, nežno in občutljivo kožo. Predvsem dojenčkov ne izpostavljajte direktnemu soncu, otrokom pa najbrž ne bo mogoče preprečiti tekanja po plaži in čofotanja po vodi, zato še posebej pazljivo izberite primerno soncenje4_licare.sinaravno kremo za sončenje za otroke in pazite, da z njimi niste na soncu preko opoldneva.
Torej, pred odhodom na sonce nikakor ne pozabite na ustrezno kremo za sončenje: izberite jo glede na starost, tip in bravo kože, količino naravnega pigmenta, stopnjo porjavelosti in predvsem glede na to, kam in kdaj odhajate na dopust.

In pa; ne pozabimo na nego kože po sončenju, saj vzdražena in rahlo opečena koža potrebuje izdatno nego.

Tako, mi se soncu ne želimo izogniti, se bomo pa na poletne sončne dni ustrezno pripravili. Da bo naša koža prijetno zdravo porjavela in da se naužijemo blagodejnih učinkov toplih sončnih žarkov, ki tako prijetno božajo telo.

Pa vi?

Prijetne počitnice in zdravo sončenje vam želimo,

LiCare.si

Ta vnos je objavil Blog skodljivi UV žarki, otroška krema za sončenje, nega po sončenju, sprej za sončenje, mleko za sončenje, olje za sončenje, zdravo sončenje, sončenje, naravna kozmetika za sončenje, zaščita pred soncem, naravna krema za sončenje, helan, licare, naravna kozmetika v Nedelja, 12. 6. 2016 in označil z LiCare.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →