IZOBRAŽEVANJE

Kako izbrati pravi poklic­?

Iskanje prave karierne poti je lahko vznemerljiv ob enem tudi zastrašujoč proces, ki lahko traja zelo dolgo obdobje. Zavedati se morate, da vsaka karierna odločitev močno vpliva na vaše počutje in srečo, zato dobro premislite kaj vas veseli in kaj je vaša strast.

Torej kako izbrati kariero, ki je prava za vas? Če res ne veste, kakšno kariero si želite vam priporočam, da še danes vzamete pisalo in odgovorite na spodnja vprašanja, ki vas bodo zagotovo usmerila na pravo pot vaše kariere.

Kakšni so moji interesi?

  • V katerih hobijih uživam?
  • Ali raje preživljam čas v zaprtih prostorih ali na prostem?
  • Ali uživam v delu z ljudmi, živalmi, podatki ali knjigami?
  • Katere dejavnosti bi najbolj pogrešal, če jih ne bi mogel več opravljati?

Kakšne sposobnosti imam?

Trenutno imate veščine, ki vam lahko pomagajo v prihodnosti. Pomislite na svoje sposobnosti.

Kakšni so moji talenti in prednosti?

Že od malih nog ste izkazovali talente in prednosti, zaradi katerih ste edinstveni in vam lahko pomagajo pri uspehu v izbrani karieri.

Kakšna je moja osebnost?

Vaša osebnost je način razmišljanja, občutka in obnašanja. Lahko je pomemben del vaše kariere, zato razmislite o več vidikih svoje osebnosti, ko razmišljate o svoji prihodnosti.

Kakšne so moje vrednote?

Vsakdo ima vrednote ali stvari, ki so zanj pomembne, na primer finančno varnost, socialno pravičnost ali ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Te vrednote vam lahko pomagajo pri odločitvi, kakšno kariero boste nadaljevali.

Kakšno izobraževanje ali usposabljanje potrebujem?

Nekatere kariere zahtevajo napredno izobraževanje in finančne naložbe. Na primer, za zdravnika boste morda potrebovali osem do dvanajst let izobraževanja in usposabljanja, v štirih letih pa bi lahko pridobili diplomo gostinstva. Ko se odločate, razmislite o času in denarju, ki je potreben za nadaljevanje kariere.

Koliko denarja želim zaslužiti?

Različne kariere ponujajo različne denarne nagrade. Čeprav plača ne bi smela biti glavni dejavnik pri izbiri poklica, lahko vaša plača igra vlogo pri vaši kakovosti življenja in kraju, kjer živite. Upoštevajte svoj potencial za zaslužek, ko zožujete karierne možnosti.

Kje želim živeti?

Nekatera delovna mesta so lažje dostopna, druga pa se lahko opravljajo le na določenih lokacijah. Pazljivo načrtujte, da boste lahko delali tam, kjer želite živeti.

Zakaj želim to kariero? Za koga izbiram to kariero?

Vedno se vprašajte, zakaj želite nadaljevati določeno kariero, ko ocenite, katera izbira je prava za vas. Ne dovolite, da mnenja ali pričakovanja drugih vplivajo na vašo odločitev. Konec koncev je vaša poklicna izbira izključno vaša.

Seveda pa izbira prave poklicne poti ni proces, ki ga enkrat v življenju preideš in potem končaš. Načrtovanje kariere je stalen proces, zato bodite vedno odprti za učenje novih stvari.