ZDRAVJE

5 nasvetov za nego kože pozimi

Vaša koža je vsak dan izpostavljena okolju, kar pomeni tudi novim letnim časom in njihovi temperaturi. Hladne temperature in nizka vlažnost povzročajo suh zrak, ki odvaja vlago iz kože. Močni zimski vetrovi in suha notranja toplota lahko kožo poškodujejo in povzročijo rdečico, srbečico, razpokano in celo krvavo kožo. V teh hladnih, suhih mesecih se lahko pojavijo tudi kožne bolezni, kot sta ekcem ali luskavica.

Medtem ko dodatna vlaga pomaga, lahko za nego kože naredite veliko več. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali zmanjšati razpoke in rdečico ter ohraniti vašo kožo zdravo in udobno do pomladi:

  • Pijte veliko vode.

Ko je zunaj mrzlo, pogosto pozabimo piti dovolj vode čez dan. Privoščite si tople zimske čaje, kot sta naravni ingver in limona, je čudovit način, da pozimi ohranite hidracijo – počutili se boste zdravo, hidrirano in prijetno hkrati.

  • Previdno izberite cleanser

Umijte se z vlažilnim čistilom ali gelom brez dišav. Zimske težave s kožo lahko preprečite tudi z uporabo manj mila na splošno, zato omejujte peno na potrebna področja (roke, stopala…).

  • Izogibajte se dolgim, vročim tušem.

Medtem ko se lahko vroča kopel ali prha pozimi odlično počutita, lahko s kože odstranijo pomembna olja. Če je mogoče, raje uporabite toplo ali mlačno vodo, tudi pri umivanju obraza ali rok.

  • Nosite primerna, udobna in nedražeča oblačila

Številne tkanine (volna, groba oblačila) v hladnem vremenu lahko poslabšajo suho zimsko kožo, zato prepreči da se ta oblačila ne dotikajo vaše kože. Namesto tega nosite lahke sloje iz mehkih, dihajočih materialov neposredno na kožo, nato pa položite težje, toplejše puloverje.

  • Ne pozabite na zaščito pred soncem.

Krema za sončenje ni namenjena le vročim poletnim mesecem, zaščita pred soncem je enako pomembna tudi pozimi, da se zaščitimo pred škodljivimi UV žarki. Zimsko sonce v kombinaciji z bleščanjem snega lahko resno poškoduje vašo kožo.