IZOBRAŽEVANJE

10 majhnih veščin, ki lahko prispevajo k velikemu uspehu

Naučite se inovirati kot Elon Musk, obročati kot LeBron James ali igrati kot Meryl Streep in brez spektakularne smole boste na koncu uspešni. Toda doseganje te ravni spretnosti je seveda večini od nas pretežko. V pomoč pa je še en način, da tisti, ki niso nadarjeni s talentom svetovnega razreda, dosežejo impresiven uspeh.

Kar velja za denar, velja za veščine.

Einsteina pogosto citirajo, ko pravi, da so sestavljene obresti “najmočnejša sila v vesolju“. Ta zgodba je verjetno apokrifna, vendar je osnovna resnica za čustvom nesporna. Skromne naložbe z majhnimi stopnjami donosa lahko sčasoma povzročijo velika izplačila (tako kot lahko majhni dolgovi po oderuških obrestnih merah uničijo vaše življenje).

In kar velja za denar, velja tudi za veščine, je nedavno trdil VC Morgan Housel na svojem blogu, ki nenehno spodbuja k razmišljanju. “Skubljivo je, da bi želeli najti eno veliko spretnost, ki vas bo ločila od drugih. Toda večina neverjetnih stvari izvira iz mešanja, sestavljanje pa ni intuitivno, ker postopni vložki sami po sebi niso nikoli vznemirljivi,” piše.

Izstrelitev raket in osvajanje oskarjev pritegneta naslovnice, ker so velike, redke veščine seksi. Manjše veščine so manj seksi, a sčasoma izpopolnjene in v kombinaciji z drugimi skromnimi, a uporabnimi veščinami lahko še vedno prispevajo k velikemu uspehu. In ta vrsta spretnosti je veliko bolj dosegljiva za večino nas preprostih smrtnikov.

Kateri so nekateri primeri? Housel ponuja dolg seznam, toda tukaj je 10 za začetek:

  • Radovednost v disciplinah, od katerih je večina zunaj vašega poklica. (Steve Jobs se je strinjal z vrednostjo tega.)
  • Dobro umerjen občutek vašega prihodnjega obžalovanja. (Priporoča Jeff Bezos.)
  • Spoštuj srečo tako kot tveganje.
  • Nizka dovzetnost za FOMO.
  • Občutljiv detektor neumnosti.
  • Cenite svojo neodvisnost pred prednostnimi nalogami nekoga drugega.
  • Spoštovanje zgodovine bolj kot napovedi.
  • Razmišljanje o verjetnosti proti gotovosti, vključno z idejo, da lahko dobra odločitev povzroči slab izid in obratno.
  • Opustitev, medtem ko ste pred vami, preden ste izčrpani ali prerasli tisto, kar vas je naredilo uspešnega.
  • Druženje z ljudmi, s katerimi se ne strinjate.

Svet je poln slabih novic in razlogov za malodušje. Houselova objava je prijeten tonik za preprečevanje občutkov neustreznosti in preobremenjenosti. Ni vam treba biti genij, da bi bistveno prispevali k svetu. Samo vztrajno in premišljeno morate gojiti osebni portfelj razmeroma nenavadnih, a uporabnih veščin.

In če to ni dovolj, da vas vznemiri, vas puščam s Houselovimi spodbudnimi zaključnimi besedami: “Večina stvari, ki izgledajo kot velesile, je le kup navadnih veščin, pomešanih skupaj ob pravem času.