PODJETNIŠTVO

Zakaj so introverti odlični vodje?

Mnogi ljudje verjamejo, da so ekstrovertirani posamezniki najuspešnejši vodje. Toda v resnici imajo tako introverti kot ekstroverti enake možnosti, da dosežejo uspešnost na delovnem mestu. Introvertni vodja lahko vodi, mentorira, sprejema pomembne odločitve in povezuje tako dobro kot ekstrovertni vodja. Čeprav je njihov slog drugačen, imajo introvertirani vodje dragocene darove, ki jih lahko izkoristijo za izboljšanje svojega dela in življenja tistih, ki jih vodijo.

Introvertirane vodstvene lastnosti

Če imate več kot pet od naslednjih značilnosti, lahko pokažete introvertirane vodstvene lastnosti, ne glede na to, kako se osebno identificirate. Tukaj je tisto, kar morate iskati pri sebi ali drugih introvertih:

  • Premišljenost v besedah in dejanjih
  • Globoko razmišljajanje o manj idejah ali projektih
  • Ostanete miren v situacijah z visokim pritiskom
  • Zanimanje za produktivne procese pred hitrimi končnimi rezultati
  • Raje imate kakovostne povezave pred manj plitvimi
  • Dolgoročno enostavno ohranja osredotočenost
  • Pri reševanju problemov usmerjen v podrobnosti

Znani introverti, ki so odlični voditelji

Ljudje pogosto ponazarjajo introverte kot zadržane in tihe, družbeno nerodne, samotne in mehke. Zaradi teh lastnosti se lahko zdi, da introvertom primanjkuje samozavesti in socialnih veščin, ki jih imajo vodje, pionirji in oblikovalci sprememb. Morda pa boste presenečeni, ko boste izvedeli, da se 40 % vodij in vodilnih delavcev identificira kot introverti:

  • Bill Gates
  • Warren Buffett
  • Marissa Meyer
  • Mark Zuckerberg
  • Guy Kawasaki
  • Barack Obama

To je le nekaj znanih voditeljev in inovatorjev, ki se imajo za introverte, vendar boste v vsaki industriji, specialnosti in vodstveni vlogi našli vsaj enega pomembnega vplivneža, ki se odkrito identificira kot eden.

Njihov uspeh dokazuje, da transformacijskega vodstva ne monopolizirajo tisti z odhajajočim, družbeno prijaznim in zelo samozavestnim temperamentom. Pravzaprav lahko introverti kljub ekstrovertiranemu okolju uspešno prevzamejo vajeti v kateri koli organizaciji.

Če ste kot mnogi mislili, da introverzija ustreza vodstvu kot kvadratni klin, boste morda presenečeni, ko ugotovite, da so iz njih čudoviti vodje.

Mirni so

Po naravi so introverti mirni in zbrani.

Ne vem za vas, toda ko je nekdo okoli mene opazno pod stresom in zaskrbljen, se tudi sam ponavadi zaskrbim. Medtem ko so ekstroverti v kritičnih situacijah ponavadi bolj vidno čustveni in razburjeni, introverti odlično ohranjajo svojo zbranost. Ko pride do katastrofe, so introvertirani voditelji sposobni držati skupaj.

So odlični poslušalci

Ker so po naravi zelo pozorni in premišljeni, so introverti tudi odlični poslušalci. Veliki vodje ne samo govorijo, ampak pozorno poslušajo – svoje zaposlene, potrošnike in vse okoli sebe. Glasno govorijo o svojih idejah, vendar so odprti tudi za povratne informacije in spremembe. Upoštevajo ideje svojih zaposlenih in resnično poslušajo, ko so zaradi nečesa razburjeni.

Introverti tudi vedo, da je poslušanje ključ do učenja … in učenje je ključ do rasti – tako kot vodja kot kot organizacija.

Ne marajo mikroupravljanja

Introverti so pogosto skromni posamezniki in ne marajo ukrasti pozornosti. Svojim zaposlenim ponavadi dovolijo, da prevzamejo odgovornost. Medtem ko vodje ne bi smeli samo sedeti in dovoliti svojim zaposlenim, da vodijo oddajo, je pomembno, da zaposlenim omogočijo svobodo, da uveljavljajo svoja mnenja in prevzamejo nadzor nad situacijami. Pomembno je usmerjanje, ne mikromanagement. Mikroupravljanje znižuje moralo, dela zaposlene zadušeno, duši ustvarjalnost in vodi v zamere. To je ravnovesje in introverti to počnejo dobro.

Upirajo se samouničujočim impulzom

Albert Einstein je nekoč rekel: “Ne, da sem tako pameten, ampak da ostanem s težavami dlje.” To na kratko povzema veliko razliko med introverti in ekstroverti.

Vodje bi morali biti zgled svojim zaposlenim. Kot šef, ki svojim zaposlenim pove, naj pridejo zgodaj na delo in se potem pojavi pozno… Če je vodja povsod in se ne more osredotočiti na stvari ali zlahka obupati, kakšno sporočilo to pošilja svojim zaposlenim? Po drugi strani pa, če so osredotočeni, ne samo, da bo to pomagalo doseči boljše rezultate povsod, ampak bo delovalo kot pozitiven zgled za vse ostale v organizaciji.

Hrepenijo po smiselnih pogovorih

Introverti se zlahka naveličajo pogovorov. Raje imajo bolj poglobljene in globoke pogovore. To se vrača k pomembnosti poslušanja. Introvertirani vodje so odlični v tem, da naredijo korak nazaj in si res vzamejo čas za razumevanje svojih zaposlenih in njihove organizacije. So sočutni in se trudijo ostati v skladu s potrebami in željami svojih zaposlenih.

Mit, da so introverti manj učinkoviti vodje kot njihovi ekstrovertirani bratje, je prav to. Izkoristite svoje osebnostne prednosti, da vodite svoje podjetje, ne glede na to, na katero stran spektra spadate.