ZDRAVJE

Pomen duševnega zdravja na delovnem mestu

Duševno zdravje na delovnem mestu je dandanes vsem na prvem mestu. Podpora duševnemu zdravju na delovnem mestu ni več lepa, ampak nujna. Ustvarjanje wellness rešitev, ki bodo svojim zaposlenim pomagale uspevati, je prvi korak.

Podobno lahko zaposleni spodbujajo svoje delodajalce, da na delovnem mestu ponujajo programe duševnega zdravja.

Ni skrivnost, da lahko dejavniki tveganja, povezani z delom, negativno vplivajo na duševno zdravje.

Pomen razprave o duševnem zdravju na delovnem mestu

Časi, ko se o duševnem zdravju ni govorilo, so minili. Ali pa bi vsaj morali. Pozitivno duševno zdravje je pomembno, ker omogoča posameznikom, da se soočajo z izzivi, tudi dobrimi, in padci v življenju, tako v službi kot doma.

Pozitivno duševno zdravje pri delu pomaga ekipam, da ostanejo agilni pri spreminjanju vlog in odgovornosti. Da ne omenjam soočenja s težkimi izzivi. Zaposlenim pomaga uspeti v svojih vlogah, obvladovati stres in povečuje odpornost. Navsezadnje omogoča vsakemu posamezniku, da doseže svoj največji potencial.

Ob vseh teh priznanjih je pomembno, da se razpravlja o duševnem zdravju na delovnem mestu. Ustvarjanje varnega prostora za zaposlene na vseh ravneh za odkrito komunikacijo brez diskriminacije je ključnega pomena. Brez tega tvegate, da izgubite dragocene povratne informacije, ki bi vam lahko pomagale obdržati dragocene talente.

Dejavniki tveganja, povezani z delom, ki lahko škodujejo duševnemu zdravju

Neustrezne zdravstvene in varnostne politike

Cilj politike zdravja in varnosti na delovnem mestu je zaščititi dobro počutje zaposlenih, obiskovalcev in strank. Ščitijo tudi delodajalce.

Splošna politika lahko na primer vključuje posvetovanje z zaposlenimi o vsakodnevnih zdravstvenih vprašanjih ali izkazovanje zavezanosti varnim delovnim pogojem. Ali zaposleni delajo z nevarnimi materiali ali slabo vzdrževano opremo? Ali je delovno mesto prenatrpano, slabo osvetljeno ali prezračeno ali nehigiensko? Ali so nesreče na delovnem mestu pogoste? Ali so pritožbe ali pomisleki zaposlenih glede varnosti ostali brez odgovora?

Delovna mesta s slabo zdravstveno in varnostno politiko lahko zmanjšajo duševno zdravje zaposlenih, izgubijo osebje, tvegajo kazenski pregon in zmanjšajo dobičkonosnost.

Slabe komunikacijske in upravljavske prakse

Prijazna in privlačna komunikacija ter vodenje so znak dobrega odnosa med vodjem in zaposlenim.

Slaba komunikacija in prakse pa po drugi strani povzročajo obremenitev v odnosu, povzročajo slabo duševno zdravje in povečujejo stres na delovnem mestu.

Nizka raven podpore za zaposlene

Vodje, ki ne pomagajo odstraniti ovir ali delijo virov z zaposlenimi, lahko prispevajo k temu, da se zaposleni počutijo preobremenjeni in nemotivirani. Na primer, namesto da pričakujejo, da bodo zaposleni ugotovili naloge, ki jim niso jasne, bi morali vodje pokazati, kako te naloge dokončati, in biti na voljo za vprašanja.

Pritisk delovanja

Pričakovanja zaposlenih, da bodo nenehno delovali na najvišji ravni, nanje povzročajo nerazumen pritisk. Povzroča povečanje obremenitve in delovnih ur, dodaten stres in čustveno izčrpanost.

Zakaj bi morala podjetja skrbeti za duševno zdravje?

Slabo duševno zdravje in čustvena stiska na delovnem mestu sta za podjetja problematična iz več razlogov.

Slabo duševno zdravje pri delu lahko povzroči:

  • Nezaposleni zaposleni
  • Slaba komunikacija
  • Visok promet
  • Varnostne obveznosti
  • Slaba delovna uspešnost
  • Nizka produktivnost
  • Slabo odločanje
  • Zmanjšan dobiček