PODJETNIŠTVO

Kako izbrati poslovno idejo? (1.del)

Vsako podjetje se ne začne s prebliskom navdiha o povsem novem izdelku ali praznini na trgu.

Nekatera podjetja se rodijo zato, ker želi lastnik biti sam sebi šef … čeprav morda nimajo posebne ideje o tem, kaj želijo početi.

Če veste, da želite odpreti podjetje, vendar niste doživeli tistega trenutka navdiha, ne skrbite.

Kakšen posel vam ustreza?

Preden začnete googlati stvari, kot so »najboljše ideje za malo podjetje« in »poslovne ideje, s katreimi lahko obogatimo«, morate razmisliti, kakšno vrsto podjetja želite voditi. Nima smisla izbrati poslovne ideje, a ne uživati v njej. Tukaj je nekaj vprašanj, ki vas bodo spodbudila k razmišljanju o najboljših poslovnih idejah za čudovito, edinstveno vas.

Kaj vas zanima?

Imate strast do ustvarjanja, živali, kuhanja, pomoči ljudem? Pomislite na stvari, ki jih imate radi. Morda bi morali raziskati poslovne ideje s hišnimi ljubljenčki ali domače poslovne ideje za obrtnike. Delati nekaj, kar imate radi, je nagrajujoč način vodenja podjetja.

Volk samotar ali vodja krdela?

Ali želite delati zase/sam? Ali pa sanjate o izgradnji imperija in zaposlitvi osebje? To bo določilo, ali iščete poslovno idejo za dom, spletno poslovno idejo ali poslovno idejo, ki ima prostor, da preraste v nekaj večjega.

Kakšne veščine imate?

Pomislite na spretnosti in izkušnje, ki jih imate iz preteklih delovnih mest. Ali imate specializirane veščine, kot sta frizerstvo ali računovodstvo? Ali imate prenosljive veščine, kot sta administracija in storitve za stranke? Izbira poslovne ideje, ki ustreza vašim spretnostim in izkušnjam, lahko olajša postopek ustanovitve malega podjetja

“Poslušaj komplimente”

Kaj so vam ljudje v preteklosti pohvalili? Nekaj, kar se vam zdi očitno in enostavno, je lahko veščina, za katero so drugi pripravljeni plačati. Pisanje besedil, peka tort, IT podpora … samo zato, ker to zmorete vi, še ne pomeni, da zmorejo vsi!

Kje vidite sebe?

Ko si predstavljate svoje sanjsko življenje kot lastnik podjetja, kje se vidite? Ali delate za svojo kuhinjsko mizo? Če je tako, obstaja veliko idej za domače poslovanje, ki bi jih lahko raziskali.

Izdelek ali storitev?

Ali želite izdelovati ali prodajati izdelke? Ali pa vidite, da opravljate storitve? Ali bi bilo to osebno ali na spletu? Če želite voditi virtualno podjetje, obstaja veliko spletnih poslovnih idej.

Ali radi delate s posebnimi stvarmi – kot so tehnologija ali avtomobili – ali vam je všeč delo z ljudmi ali živalmi? To lahko vodi vašo izbiro idej za mala podjetja.

Katere vire imate na voljo?

Razmišljanje na veliko je briljantno, vendar morate biti tudi realni. Razmislite o virih, ki jih imate za uresničitev vaše poslovne ideje. Če vam primanjkuje denarja, poiščite poslovno idejo, ki jo lahko začnete brez denarja.

Ali pa razmislite o pridobitvi ugodnega zagonskega posojila. Začetna posojila se začnejo pri samo 500$ in so odličen način za začetek vašega sanjskega podjetja.

Kakšna oseba si?

Ko gre za posel, obstajajo različne motivacije: denar, družinski čas, biti šef, spreminjati svet. Pomislite, zakaj želite iti v posel, in se prepričajte, da se vaši načrti ujemajo z vašo osebnostjo in preferencami.

Na primer, če želite odpreti podjetje, da bi imeli več družinskega časa, bi bilo preprosto samostojno podjetje morda boljše kot zgraditi poslovni imperij. V poslovanju z življenjskim slogom ni sramu. Če pa želite zaslužiti milijone in zaposliti vojsko, se verjetno ne boste zadovoljili s samostojnim poslom.