TEHNOLOGIJA

Najboljši programski jeziki v letu 2022

Programski jeziki so razlog, zakaj obstaja vsaka spletna storitev, ki jo uporabljamo danes. Njihovo število je zelo veliko, zato se lahko vprašate: kateri programski jeziki se najbolj splačajo učiti in jih podjetja leta 2022 najbolj iskati?

Ko gledamo, povpraševanje po programskih inženirjih že nekaj časa narašča. Napovedi kažejo, da se bo ta trend naraščanja nadaljeval. Raziskava, ki jo je izvedel BLS, poudarja to vizijo. Glede na študijo naj bi se delovna mesta v programiranju do leta 2028 povečala za 21 %. Poleg tega narašča tudi število ljudi, ki jih zanima izboljšanje znanja o teh orodjih.

Python

Na vrhu našega seznama je Python. Je objektno usmerjen, prilagodljiv programski jezik splošnega namena, ki ga je pred 30 leti ustvaril Guido van Rossum. Ta tehnologija se uporablja pri razvoju aplikacij, kot so: Instagram, Pinterest, Disqus, Uber, Reddit, Dropbox, Spotify, Google Search, Youtube in še veliko več. Zato so programerji, ki poznajo ta programski jezik, zelo iskani s strani IT kadrovskih agencij.

JavaScript

Na drugem mestu je JavaScript – kralj frontenda. To je programski jezik, ki se uporablja za delovanje spletnih strani. Glede na raziskavo Stack Overflow Developers Survey je to najbolj priljubljen in tretji najbolj iskani programski jezik v letu 2021. Čeprav je najbolj priljubljen jezik, je bil tudi najbolj zahtevana tehnologija pri najemanju menedžerjev leta 2020.

Tako kot Python ima močno skupnost in številne že pripravljene knjižnice in okvire, ki olajšajo delo z jezikom. JavaScript nima konkurence, če morate ustvariti frontend za svoje spletno mesto, aplikacijo ali programsko opremo. Je ena najboljših platform v primeru gradnje dinamičnih elementov na spletnem mestu.

Go

Naslednji jezik, ki ga je vredno razmisliti v primeru učenja nove veščine programiranja, je Go. To tehnologijo je Google razvil leta 2007 in je bila uporabljena za razvoj spletnih aplikacij in API-jev. Čeprav Go ni dosegel takšne stopnje rasti kot prej opisani jeziki, ga lahko še vedno uvrstimo med zelo iskane v znanjih.

To je programski jezik splošnega namena, ki se ga je enostavno naučiti, s čisto sintakso, ki omogoča enostavno pisanje preproste, zanesljive in učinkovite programske opreme.

Danes je ena najbolje plačanih tehnologij in drugi najbolj zahtevan programski jezik zaledja. To pomeni, da če se naučite tega programskega jezika, ne boste imeli težav pri iskanju dobro plačane službe.

Go, tako kot Python, se uporablja za ustvarjanje sistemov, ki temeljijo na umetni inteligenci, zato bo njegova priljubljenost verjetno še rasla.