TEHNOLOGIJA

10 veščin, ki jih potrebujete, da postanete frontend razvijalec

Kaj je frontend razvijalec?

Preden se pogovorimo o tem, kaj je razvijalec frontenda, definirajmo izraz “frontend”. Frontend (ali sprednji del) spletnega mesta je sestavljen iz komponent spletnega mesta ali spletne aplikacije, s katerimi je uporabnik v interakciji.

Imenuje se tudi »stran odjemalca«, zato mora biti sprednji del spletnega mesta enostaven za branje, enostaven za krmarjenje in mora delovati z nenehno spreminjajočimi se zahtevami različnih brskalnikov in naprav.

Razvijalec frontend kodira te komponente z jeziki, kot so HTML, CSS in JavaScript. Običajno delajo v skupini z oblikovalci in drugimi razvijalci, da naredijo popolno spletno mesto ali spletno aplikacijo.

Frontend vloge in odgovornosti

Razvijalci frontenda so odgovorni za kodiranje, s čimer uporabniki komunicirajo. Običajno lahko to vključuje:

  • analizirati kodo
  • aplikacije za odpravljanje napak
  • zagotavlja brezhibno uporabniško izkušnjo
  • izvajanje načrtov

Številni razvijalci frontenda bodo sodelovali tudi z ekipo oblikovalcev in drugih razvijalcev. Razvijalci frontenda so kvalificirani za vloge, kot so:

  • Frontend razvijalec
  • Frontend inženir
  • Spletni razvijalec
  • JavaScript razvijalec
  • Razvijalec CSS/HTML
  • Inženir za zagotavljanje kakovosti
  • Oblikovalec spletnih strani

10 veščin fronted razvijalca, ki se jih morate naučiti

Obvladovanje frontend jezikov, ogrodja za spletni razvoj in kritično razmišljanje so bistveni deli fronted razvijalca. Večina razvijalcev dela tudi v skupini, ki zahteva tudi mehke veščine.

1. HTML

HTML je kratica za Hypertext Markup Language. Uporabljajo ga razvijalci frontend za ustvarjanje temeljev spletnih strani. HTML se lahko uporablja za ustvarjanje besedila, povezav, slik, zvoka in videa na spletni strani. Ali je HTML tehnično programski jezik, je težko vprašanje, ki se lahko pojavi, vendar ne odvzame njegovega pomena.

2. CSS

CSS pomeni Cascading Style Sheets. CSS uporabljajo fronted razvijalci, da brskalniku povedo, kako naj prikaže elemente na spletni strani. Označuje, kako naj bo stran postavljena, kakšne barve naj bodo pisave, katere oblike so prikazane slike in še več.

3. JavaScript

JavaScript je najbolj priljubljen programski jezik na svetu. Frontend razvijalci uporabljajo JavaScript, da naredijo spletne strani interaktivne in dinamične.

4. Okvirji in knjižnice

Okvirji in knjižnice spletnega razvoja so kompilacije kode, ki so bile sestavljene za standardizacijo in poenostavitev razvoja. Okvirji in knjižnice lahko vsebujejo predloge, orodja in druge funkcije, zaradi katerih razvijalcem ni treba vsakič začeti iz nič.

5. API-ji

API je akronim za aplikacijski programski vmesnik. API-ji v bistvu omogočajo dvema aplikacijama, da se pogovarjata med seboj. Poganjajo takojšnje sporočanje, vremenske aplikacije, spletne procesorje, Twitter bote in drugo.

6. Odzivno oblikovanje

Spletne strani si lahko ogledate na telefonu, tablici ali računalniku. Odzivna zasnova zagotavlja, da bo stran videti dobro na kateri koli napravi in se bo prilegala ustreznim dimenzijam. Odzivno oblikovanje mora biti tudi dostopno in delovati v več različnih brskalnikih.

7. Kontrola različic in Git

Razvijalci uporabljajo nadzor različic za organizacijo projektov in spremljanje sprememb. Git je sistem za sledenje in skupno rabo teh sprememb med razvojem. Git je bistvenega pomena za razvijalce, ki delajo v skupini.

8. Testiranje in odpravljanje napak

Vsi razvijalci morajo imeti možnost preizkusiti svojo kodo in najti napake. To včasih izgleda kot branje kode vrstico za vrstico, da bi našli napako, ali popolno prepisovanje delov kode, da se prepričamo, da delujejo pravilno.

9. Razvoj navzkrižnih brskalnikov

Po vsem svetu obstaja več različnih brskalnikov, ki so vsi enako priljubljeni. Med njimi so Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge, Apple Safari, Opera, Brave in Vivaldi. Razvoj med brskalniki je, ko fronted razvijalec naredi spletno stran vidno in se obnaša na enak način v več različnih brskalnikih, tako da ima vsak uporabnik enako izkušnjo.

10. Mehke veščine

Morda jih mislite, da jih je lepo imeti, vendar so mehke veščine bistvene veščine fronted razvijalca, če se želite zaposliti. Razvijalci morajo jasno komunicirati in znati postavljati vprašanja, ki jim bodo pomagala pri delu v skupini. Koderji bi morali biti tudi fantastični reševalci problemov in imeti strategije, ko se pojavijo težave.