TEHNOLOGIJA

Katerega kupiti? Namizni ali prenosni računalnik

V večini so pisarniški delavci uporabljali namizne računalnike. V teh dneh se okoliščine spreminjajo. Ker je prenosna tehnologija napredovala, so prenosni računalniki izpodbijali dolgoletno vladavino namiznih računalnikov. Danes ni nič nenavadnega, da celotna podjetja uporabljajo izključno prenosne računalnike.

Namizni računalniki prinašajo mizi izrazite koristi. To pomeni, da je tehtanje prednosti in slabosti namiznega in prenosnega računalnika lahko zapleteno. Če ste na trgu za nov računalnik in vaše vam trg ponuja veliko izbiro med namiznim računalnikom in prenosnikom, ne hitite in preglejte naslednje dejavnike, da ugotovite, kateri slog računalnika je pravi za vas.

Stroški

Vsak prenosni računalnik in namizni računalnik sta opremljena z različnimi funkcijami, ki vplivajo na stroške. Na splošno so namizni računalniki cenejši od prenosnih računalnikov s primerljivimi funkcijami. Namizni računalniki so tudi bolj trpežni in manj občutljivi na škode kot prenosni računalniki, kar lahko pomeni, da lastniki namiznih računalnikov za nadgradnje ali zamenjave plačujejo manj pogosto kot lastniki prenosnih računalnikov.

Enostavnost nadgradnje

V primerjavi s prenosnimi računalniki, namizni računalniki ponujajo veliko bolj priročne možnosti nadgradnje. To je v veliki meri zato, ker namizni računalniki omogočajo možnost nadgradnje vsakega dela za vsak primer posebej. Ne glede na to, ali želite dodati RAM, nadgraditi SSD ali video kartico, razširiti trdi disk ali zamenjati pokvarjen del, lahko to storite dokaj enostavno z vlaganjem v posamezne potrebne dele.

Nasprotno pa je zelo malo posameznih delov, ki jih je mogoče nadgraditi na prenosnem računalniku. Tiste, ki jih je mogoče nadgraditi ali popraviti, običajno zahtevajo komponente, značilne za znamko. Večkrat nadgradnja prenosnega računalnika pomeni, da morate kupiti popolnoma nov stroj.

Računalniška moč

Namizni računalniki so dolgo časa vladali kot edino računalniško orodje, ki je dovolj močno za obvladovanje večopravilnosti. V teh dneh se za prestol potegujejo tudi prenosni računalniki. Zaradi napredka v življenjski dobi baterije, procesorjev in vizualnih zaslonov kakovostni prenosni računalniki ponujajo impresivno računalniško moč.

Večinoma imajo namizni računalniki še vedno prednost, ko gre za procesorje, pomnilnik, lokalni pomnilniški prostor, razširitvena vrata in obvladovanje energetsko zahtevnih projektov, kot sta urejanje grafike ali videa – še posebej, če primerjate namizni računalnik in prenosni računalnik. Če pa želite nekaj, kar lahko hkrati izvaja več programov, bi morali biti kos namiznim računalnikom in prenosnim računalnikom z visoko zmogljivostjo.

Velikost

Ko gre za velikost, ni boljšega ali slabšega stroja – obstajajo samo osebne preference.

Ker so zasnovani za prenosljivost, so prenosni računalniki ponavadi manjši od namiznih. Namizni monitorji pa so običajno večji. To je lahko dragoceno, če morate hkrati delati v več programih ali če delate v grafiki ali videu. Ne glede na to, ali se odločite za prenosni ali namizni računalnik, lahko preprosto uživate v večji velikosti zaslona tako, da napravo povežete z drugim monitorjem.