IZOBRAŽEVANJE

Najboljši načini za učenje novega jezika

Učenje novega jezika je izziv, frustrirajoče in včasih preprosto težko. In ugotovite najboljši način za učenje novega jezika? 

To se zdi skoraj nemogoče. Različne znanosti, teorije in stili učenja so povsod in resnici na ljubo, nekatere jezike se je lažje naučiti kot druge. Kljub težavam pridobivanje več jezikov hitro narašča v priljubljenosti po vsem svetu in dvojezičnost postaja vse bolj zaželen dodatek v življenjepisu.

Ker je na voljo toliko načinov za učenje jezika, je težko določiti, katere taktike učenja jezikov bi bile posebej koristne za vas osebno. Da bi obudili in obnovili svojo željo po učenju tujega jezika ali izboljšali impresivne veščine, ki ste jih že dosegli, je tukaj nekaj svežih idej o najboljšem načinu učenja novega jezika:

1. Spoznajte nova prijateljstva

Če v vašem mestu obstaja skupnost ljudi, ki govorijo jezik, ki se ga želite naučiti, začnite obiskovati dogodke! Prijateljstvo je eden najboljših načinov za učenje tujega jezika in najlažji način, da se navadite na sleng, intonacijo in manire. S prijatelji lahko sproščeno klepetate v lokalnih kavarnah, barih in restavracijah in počasi gradite temelje na jeziku, ki se ga želite naučiti. Najpomembnejše pri sklepanju prijateljev, ki že govorijo jezik (ali se učijo skupaj z vami) je, da boste lahko svobodno vadili, ne da bi se počutili samozavestno!

2. Kopiraj otroke osnovne šole

Se spomnite prijateljev za pisanje? Samo zato, ker si zdaj odrasel, še ne pomeni, da ne moreš sodelovati! Poiščite mednarodnega prijatelja za dopisovanje in poiščite strokovno znanje in znanje jezikov. Uredite črke drug drugega (ohranite tisto, kar ste prvotno napisali), da boste lahko videli pravilno obliko in črkovanje. Drug drugemu si boste pomagali pri učenju, vaše sposobnosti pisanja v tujem jeziku se bodo desetkrat povečale in morda boste imeli koga obiskati v tujini, ko boste te veščine pripravljeni uporabiti!

3. Oglejte si film

Za ljudi, ki želijo izkoristiti enega najboljših načinov za učenje jezika iz udobja svojega doma, si oglejte tuji film v drugem jeziku – brez podnapisov, če lahko! Ne samo, da je to eden najboljših načinov za učenje tujega jezika, ampak boste dobili tudi večji občutek za kulturo tega jezika! Če ne znate dovolj jezika, da bi izklopili podnapise, imejte seznam novih besednih besed, ki jih slišite, in kaj mislite, da pomenijo. Poglejte jih pozneje. Daj no, iskanje besed je zabavno!

4. Pretvarjaj se, da si v restavraciji

Preberite meni v svojem ciljnem jeziku in izberite jed, ki bi jo naročili vsak dan – nato poiščite, kaj pomeni.

5. Poiščite spletne vire

Internet je resnično čarobno mesto. Če iščete najboljše načine za učenje tujega jezika, ne iščite več! Lahko se obrnete na starega zanesljivega Google Prevajalnika, vendar zakaj ne bi uporabili uporabne razširitve brskalnika, kot je Toucan? Toucan je brezplačna razširitev, ki vam bo med brskanjem po internetu pokazala besede in besedne zveze v vašem ciljnem jeziku. Učenje jezikov zagotovo ne bo lažje kot to! Izbirate lahko med jeziki, kot so španščina, francoščina, nemščina, kitajščina in še več!

Kaj še lahko storite za učenje jezika na spletu? Z drugimi učenci jezikov se lahko povežete prek spletnih klepetalnic, gledate videoposnetke v YouTubu in berete članke. Internet vam je pripravljen pomagati pri doseganju vaših ciljev učenja tujih jezikov!

6. Preizkusite spletne tečaje

Za spletne jezikovne tečaje si lahko ogledate LingoDeer. LingoDeer bo vaše učenje jezikov popeljal na višjo raven. Izbirajte med korejščino, japonščino, kitajsko, špansko, francosko in drugo! Njihove učne načrte sestavljajo učitelji jezikov, aplikacija pa ponuja vgrajeno funkcijo flashcard. Poleg tega, ker obvladovanje novega jezika zahteva, da ga dejansko *govorite*, LingoDeer ponuja zgodbe, ki jih lahko berete in govorite, tako da lahko hitreje obvladate svoje veščine! Poskusite lahko tudi pri Italki, drugem ponudniku jezikov, ki vas povezuje z učitelji jezikov na spletu.

7. Naučite se sami

Ključ do tega so majhni koraki predanega raziskovanja – in čeprav je očitno, ostaja eden najboljših načinov za učenje novega jezika. Vsak dan si vzemite malo časa, da napišete stavek, ki bi ga radi znali povedati v svojem ciljnem jeziku. Poiščite vsako besedo/razdelek in poskusite sami sestaviti stavek. Če imate jezikovnega partnerja, naj dvakrat preveri vaše stavke, ko se srečate. To je odličen trik, da se obdržite pod nadzorom.

8. Razčlenite

Ne, tukaj ne govorimo o break dancingu – žal ti nori gibi najverjetneje ne bodo pomagali pri učenju jezika (vseeno je mogoče!). Namesto tega se vsak teden osredotočite na besedišče za eno področje ali temo (tj. prevoz ali hrana), nato pa naslednji teden preidite na drugo temo. Tako kot se boste naučili novih stavkov in odlomkov, bo ta organizirana rutina olajšala učenje besed in drugih pomembnih ključnih besed in začeli boste lahko združevati stvari v skupine.

9. Poslušajte radio

Podobno kot pri gledanju tujega filma poskusite poslušati radijsko postajo v svojem ciljnem jeziku bodisi v avtu, na podcastu ali na spletu. Poskusite videti, koliko lahko razumete, in zapišite besede, ki jih prepoznate, a ne razumete, da poiščete navzgor (Profesionalni nasvet: poslušanje novic v drugem jeziku je neverjeten in res intenziven način za hitro učenje besed in pogovornih struktur! ).

10. Pojdi v tujino!

Eden najboljših načinov za učenje tujega jezika je obisk države, ki govori vaš ciljni jezik, in življenje z družino gostiteljico, ki ne govori vašega maternega jezika. Presenečeni boste nad tem, koliko informacij lahko sporočite in kako hitro se naučite jezika, ko nimate druge možnosti. S tem popolnim poglobljenim treningom boste čez mesece govorili tekoče. Iskreno, kaj bi lahko bilo boljše? V tujini bi se lahko naučili celo VEČ jezikov, če bi svojo državo izbrali pravilno!