PODJETNIŠTVO

Kako izbrati poslovno idejo? (3.del)

Ugotovite, katere poslovne ideje so donosne

Če niste neodvisno premožni, mora vaša poslovna ideja zaslužiti denar.

Ne želite porabiti dolgo časa za pripravo podrobnih finančnih projekcij za vsako poslovno idejo na vašem seznamu. Vendar si morate zastaviti nekaj ključnih finančnih vprašanj, da se opustite, da ideje nimajo potenciala za dobičkonosnost.

Dobičkonosnost ni edini pomemben način za presojo vaše poslovne ideje. Pomembne so tudi stvari, kot so potencial rasti, trg in povpraševanje. 

Zagonski stroški

Če nimate veliko denarja za začetek, izključite vsako poslovno idejo, ki zahteva veliko vnaprejšnjo naložbo (razen če imate načrt za financiranje svojega novega podjetja – za ideje si oglejte naš Vodnik za financiranje novega podjetja)

Visoke stopnje dobička

Razmislite o izdelkih ali storitvah, ki stanejo najmanj, vendar prinašajo dober dobiček, na primer spreminjanje krompirja v čips. Razmislite, ali lahko zaračunate več s ponudbo »premium« izdelka ali storitve.

Dragoceni izdelki

Če bo izdelek ali storitev stala več, kot je verjetno nekdo želel plačati zanjo, izključite tudi to poslovno idejo. Na primer, morda boste lahko kvačkali čudovite otroške odeje. Če pa to traja 20 ur po 15$ na uro, je večja verjetnost, da ga bodo ljudje kupili v Primarku. Imeli bi veliko manjši trg.

Na koncu pa vse skupaj združi

Do zdaj bi morali imeti dobro predstavo o:

  • Kaj bi RADI počeli
  • Kaj bi LAHKO naredili
  • Kaj bi dejansko lahko delovalo

To bi moral biti vaš ožji seznam poslovnih idej. Od tu morate izbrati idejo in začeti podrobneje raziskovati. Če želite izvedeti več, si oglejte naše članke o tržnih raziskavah.