IZOBRAŽEVANJE

Kako osvojiti novo spretnost?

Vsi želimo biti v nečem boljši. Navsezadnje je za napredovanje pri delu potrebno samoizboljšanje. Ko pa veste, v čem želite biti boljši – naj bo to javno nastopanje, uporaba družbenih medijev ali analiza podatkov – kako začeti? Seveda se tehnike učenja razlikujejo glede na spretnost in osebo, vendar obstaja nekaj splošnih pravil, ki jih lahko upoštevate.

Kaj pravijo strokovnjaki

Obvladovanje novih veščin v današnjem poslovnem okolju ni obvezno. »V hitro spreminjajočem se, tekmovalnem svetu je sposobnost učenja novih veščin eden od ključev do uspeha. Ni dovolj biti pameten – vedno moraš biti pametnejši,« pravi Heidi Grant Halvorson, motivacijska psihologinja. 

Joseph Weintraub, profesor vodenja in organizacijskega vedenja na Babson College in soavtor knjige The Coaching Manager: Developing Top Talent in Business, se strinja: »Nenehno moramo iskati priložnosti, da se raztegnemo na načine, ki se morda ne bodo vedno počutili udobno. Za napredovanje so potrebne nenehne izboljšave.” 

Tukaj je nekaj načel, ki jih morate upoštevati pri svojem prizadevanju za samoizboljšanje:

Preverite svojo pripravljenost

Ko delate na novi veščini ali kompetenci, se morate vprašati dve stvari. Prvič, ali je vaš cilj dosegljiv?Obstajajo določene omejitve, kaj se lahko naučite,” pojasnjuje Weintraub. “Na primer, morda želite biti možganski kirurg, vendar nimate potrebne koordinacije oči-rok.” Drugič, koliko časa in energije lahko namenite projektu?Ni tako, kot da bi šel v lekarno in dobil recept,” pravi Weintraub. Samoizboljšanje je trdo delo. Halvorson se strinja: »Mnogi ljudje implicitno verjamejo, da če moraš pri nečem trdo delati, da pomeni, da nimaš dovolj sposobnosti za to delo. To ni res.” Namesto tega se zavedajte, da učenje nove veščine zahteva izjemno predanost. Če ni vaš cilj dosegljiv in ste pripravljeni trdo delati, ne boste prišli daleč.

Prepričajte se, da je potrebno

Weintraub predlaga, da se prepričate tudi, da je veščina pomembna za vašo kariero, vašo organizacijo ali oboje. Morda ste navdušeni nad tem, kako se naučiti govoriti pred velikim občinstvom, toda ali vaš vodja to ceni? Razen če nujno potrebujete veščine za svoje delo ali za prihodnji položaj, je malo verjetno, da boste od svoje vodje dobili denar za usposabljanje ali podporo. Pridobitev nove veščine je naložba in vnaprej morate vedeti, kakšen bo donos.

Vedite, kako se najbolje učite

Nekateri se najboljše učijo ob gledanju grafike ali branju. Drugi imajo raje gledališke demonstracije ali poslušanje razlag. Spet drugi potrebujejo “praktične” izkušnje. Halvorson pravi, da lahko ugotovite svoj idealen učni slog, če se ozrete nazaj. »Razmislite o nekaterih svojih preteklih dobrih izkušnjah in naredite seznam, prav tako pa tudi seznam slabih,« pravi. »Kaj so imele skupne dobre, učinkovite izkušnje? Kaj pa slabe? Prepoznavanje skupnih sklopov vam lahko pomaga določiti celotno okolje, ki vam najbolj ustreza.”

Poiščite pravo pomoč

Pridobivanje podpore drugih lahko močno izboljša učenje. Poiščite nekoga, ki mu zaupate, ki obvlada veščino, ki jo poskušate doseči. Weintraub predlaga, da se vprašate: »Kdo v moji organizaciji, razen mojega šefa, bi opazil moje spremembe in mi dal poštene povratne informacije?« Nato pristopite k tej osebi in recite nekaj takega: »Tako ste zadovoljni s [spretnostjo], v čemer nisem precej dober. Resnično poskušam delati na tem in bi rad preživel nekaj časa z vami, se učil od vas in dobil vaše povratne informacije.« Če v svojem podjetju ne najdete mentorja, poiščite ljudi v svoji panogi ali iz svoje mreže. »Na koncu hočeš biti z najboljšim učiteljem. Če je v vaši organizaciji nekdo, ki je sposoben in pripravljen zagotoviti kakovostno mentorstvo, potem super. Če ne, poiščite zunanjo pomoč,« pravi Halvorson.

Začnite z majhnim

Samoizboljšanje se lahko počuti prepričljivo. »Ne moreš prevzeti vsega naenkrat. Če to storite, tega nikoli ne boste storili,« pravi Weintraub. Namesto tega izberite eno ali dve veščini, na katere se boste osredotočili naenkrat, in to spretnost razdelite na obvladljive cilje. Če na primer poskušate postati bolj odločni, se lahko osredotočite na pogostejše govorjenje na sestankih, tako da se v prvih petih minutah prisilite, da govorite.

Razmislite na poti

Če želite preiti od eksperimentiranja k mojstrstvu, morate razmišljati o tem, kar se učite. V nasprotnem primeru se nova veščina ne bo obdržala. Halvorson in Weintraub predlagata pogovor z drugimi. “Vedno delite svoje cilje s tistimi posamezniki, ki lahko na tej poti zagotovijo informacijsko ali čustveno podporo,” pravi Halvorson. »Tudi če ta oseba nima odgovora, vam lahko pomaga in vam pove, koliko se izboljšujete,« pravi Weintraub. Pogovor o svojem napredku vam pomaga pridobiti dragocene povratne informacije, poskrbi, da ste odgovorni in utrdite spremembo.

Izzovite sebe, da tega naučite druge

Eden najhitrejših načinov, da se naučite nečesa novega in to prakticirate, je naučiti druge, kako to storiti. Zato delite, kar ste se naučili, s svojo ekipo, vodjo ali sodelavci. V to se lahko prisilite tako, da na koledar vpišete datum »poučevanja« ali se dogovorite, da boste nekaj mesecev kasneje vodili uradni trening. S takšnimi cilji bo vaše učenje veliko bolj osredotočeno in praktično.

Bodi potrpežljiv

»Prepogosto pristopimo k novi veščini z stališčem, da bi jo morali pridobiti v zelo kratkem času,« pravi Halvorson. Dejstvo je, da traja veliko dlje. »To se ne bo zgodilo čez noč. Običajno traja šest mesecev ali več, da se razvije nova spretnost,« pravi Weintraub. In morda bo trajalo dlje, da bodo drugi to videli in cenili. »Ljudje okoli vas bodo opazili le 10 % vsake 100 % vaše spremembe,« pravi.

Povzetek:

Izberite veščino, ki jo cenita vaša organizacija in vodja

Razdelite spretnost na manjše, obvladljive naloge

Razmislite o tem, kaj ste se naučili in kaj še želite doseči