ŠPORT,  ZDRAVJE

Prednosti joge za duševno zdravje

Jogo izvaja več kot 36 milijonov Američanov in še veliko milijonov drugih po vsem svetu. Disciplina, ki je stara tisoče let, ima duhovne in filozofske korenine. Mnogi, ki to izvajajo, zlasti v ZDA, iščejo fizične koristi. Joga ima tudi močne koristi za vaše duševno zdravje.

Psihološke prednosti joge

Obstaja veliko vrst joge. Tip, ki se v ZDA najbolj izvaja, je hatha joga, ki združuje fizične poze in pozorno dihanje. Joga lahko izboljša ravnotežje, prožnost, obseg gibanja in moč. Prav tako lahko izboljša duševno zdravje, čeprav je te koristi težje izmeriti. Glede na številne študije lahko joga:

  • Sprosti koristne možganske kemikalije. Večina vadbe sproži sproščanje kemikalij za “dobro počutje” v možganih. Te kemikalije za dvig razpoloženja vključujejo možganske prenašalce, kot so dopamin, serotonin in norepinefrin. Čeprav so gibi joge počasni in nadzorovani, še vedno povišajo vaš srčni utrip, spodbujajo mišice in spodbujajo sproščanje možganskih kemikalij. Posledično vas joga lahko osreči.
  • Odpravi depresijo. Študije kažejo, da joga lahko olajša depresijo. Raziskovalci so ugotovili, da je joga primerljiva z drugimi načini zdravljenja, kot sta zdravila in psihoterapija. Joga je običajno poceni in ne povzroča enakih stranskih učinkov kot številna zdravila. Lahko koristi celo tistim z veliko depresivno motnjo. Uporaba joge za depresijo zahteva več študij, ker ni veliko nadzorovanih preskušanj.
  • Zmanjša stres. Ko so Američani odgovorili na anketo o tem, zakaj vadijo jogo, jih je 86 % odgovorilo, da jim pomaga pri obvladovanju stresa. Zategovanje in sproščanje mišic lahko zmanjša napetost. Morda vam bodo koristili tudi mirno vzdušje, pomirjujoča glasba in pozitiven odnos, ki ga boste našli na večini tečajev joge.
  • Olajša tesnobo. Joga lahko izboljša tesnobo. Vadba dihanja, vključena v jogo, je lahko še posebej učinkovita, saj obstaja povezava med tesnobo in težavami z dihanjem. Če so vam diagnosticirali anksiozno motnjo, joga morda ne bo pomagala. Kljub temu nekateri psihologi uporabljajo jogo kot dopolnitev drugih oblik terapije.
  • Izboljša spanec. Raziskave kažejo, da joga lahko izboljša spanec. To lahko še posebej velja za starejše odrasle. V eni študiji udeležencev joge, starejših od 60 let, so udeleženci poročali o povečanju kakovosti in količine svojega spanca. Povečali so tudi učinkovitost spanja, ki meri odstotek časa v postelji, ki ga dejansko porabijo za spanje.
  • Izboljša družbeno življenje. Če se udeležite osebnega tečaja joge, vam bo morda koristila interakcija z drugimi v vaši skupini. Družbene vezi lahko pozitivno vplivajo na duševno in fizično zdravje. Tudi delovanje v sozvočju z drugimi, ki se včasih imenuje sinhronost, prinaša edinstvene družbene koristi. Gibanje in dihanje hkrati z drugimi vam lahko dajeta občutek pripadnosti in spodbujata povezanost s skupino.
  • Spodbuja druge zdrave navade. Če vadite jogo, boste morda bolj verjetno izbrali bolj zdravo hrano. Joga je lahko tudi prehod za druge vrste telesne dejavnosti. Izpostavljenost drugim ljudem, ki razmišljajo o zdravju, vas lahko navdihne za druge pozitivne spremembe življenjskega sloga.