ZDRAVJE

Slabi učinki uživanja nezdrave hrane

Kar jeste in pijete vsak dan, vpliva na vaše zdravje in dobro počutje, tako fizično kot psihično. Dobra prehrana skupaj z redno vadbo vam bo pomagala ohranjati zdravo telesno težo, hkrati pa zmanjšala tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca. Vendar pa bo redno uživanje hitre in nezdrave hrane vplivalo na vaše zdravje in negativno vplivalo na vaše telo.

Negativna stran neželene in hitre hrane

Neželena hrana je hrana in pijača z nizko hranilno vrednostjo (npr. vitamini, minerali in vlaknine) in visoko vsebnostjo kilodžulov, maščob, sladkorjev in/ali soli. Po drugi strani pa je hitra hrana vrsta hrane, ki jo dobite v restavraciji, ki je zasnovana tako, da vam jo dostavijo na najhitrejši možni način. Nekatera hitra hrana je lahko zdrava, vendar je običajno večina hitre hrane nezdrava hrana. Na primer, solata, suši in sendviči so zdrave oblike hitre hrane. Vendar pa večina restavracij s hitro hrano, kot sta McDonalds ali KFC, streže nezdravo hrano. V Avstraliji 35 % dnevnega energijskega vnosa povprečne odrasle osebe in 41 % dnevnega energijskega vnosa otrok prihaja iz nezdrave hrane.

Medtem ko občasna noč nezdrave hrane ne bo veliko škodila, se je izkazalo, da redno uživanje nezdrave hrane vodi do povečanega tveganja za debelost in kronične bolezni. Bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, brezalkoholna maščobna bolezen jeter in nekateri raki imajo vzroke v prekomernem uživanju nezdrave hrane. 

Poleg tega ima lahko specifična vsebnost številnih hitrih živil negativne stranske učinke za vaše telo;

  • Neželena hrana z visoko vsebnostjo natrija lahko povzroči povečane glavobole in migrene
  • Neželena hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko sproži izbruhe aken
  • Uživanje prevelikih količin nezdrave hrane lahko poveča tveganje za depresijo
  • Ogljikovi hidrati in sladkor v hitri hrani lahko povzročijo zobne votline
  • Ocvrta hrana je polna transmaščob, ki zvišujejo raven LDL holesterola
  • Hitra hrana je polna praznih ogljikovih hidratov, kar lahko povzroči zvišanje krvnega sladkorja in odpornost proti insulinu
  • Povečana raven natrija lahko povzroči, da vaše telo zadržuje prekomerno vodo, kar vodi do napihnjenosti

Ključ do zdrave prehrane

Da bi se izognili negativnim tveganjem za vaše zdravje, mora biti vaša prehrana prehranska in raznolika. Majhne spremembe v vaši prehrani lahko močno vplivajo na vaše zdravje. Lažje je, kot si mislite, še posebej, če sledite vsaj šestim od osmih spodaj opisanih ciljev.

  • Naredite polovico svojega krožnika sadja in zelenjave: bolj pisan kot je krožnik, večja je verjetnost, da boste dobili vitamine, minerale in vlaknine, ki jih vaše telo potrebuje, zato se prepričajte, da izberete različno rdečo, oranžno in zeleno zelenjavo (na primer paradižnik, sladki krompir in brokoli).
  • Naredite polovico žit, ki jih jeste polnozrnate: uživanje polnozrnate hrane, kot je polnozrnat kruh, vam bo pomagalo, da se izognete predelanim žitom z visoko vsebnostjo praznih ogljikovih hidratov. Poiščite polnozrnato pšenico, rjavi riž, bulgur, ajdo, ovsene kosmiče, valjani oves, kvinojo ali divji riž.
  • Preklopite na mleko brez maščobe ali z nizko vsebnostjo maščob (1%): mleko brez maščobe in z nizko vsebnostjo maščob vsebuje enako količino kalcija in drugih hranil kot polnomastno mleko, vendar vsebuje manj kalorij in manj nasičenih maščob.
  • Izberite različno pusto beljakovinsko hrano: pusto meso (meso z nižjo vsebnostjo maščob) je veliko boljše od mesa z veliko vsebnostjo maščob. Izberite bolj vitke kose govedine, puranje prsi in piščančje prsi.
  • Primerjajte natrij v živilih: uporabite dejstva o hranilni vrednosti, ki so vključena v oznake na embalaži živil, da izberete živila z nizko vsebnostjo natrija. Izberite živila v pločevinkah z nalepkami z nizko vsebnostjo natrija, zmanjšano vsebnostjo natrija ali brez dodane soli.
  • Pijte vodo namesto sladkih pijač: s pitjem vode ali nesladkane lahko znatno zmanjšate svoje kalorije. Gazirane in energijske pijače vsebujejo veliko dodanega sladkorja in kalorij, zato se jim izogibajte. Če iščete dodaten okus, poskusite v kozarec vode dodati rezino limone, limete ali lubenice.
  • Pojejte nekaj morskih sadežev: morski sadeži, kot so ribe in školjke, vsebujejo veliko beljakovin, mineralov in omega-3 maščobnih kislin (zdrave maščobe). Če ste odrasli, poskusite jesti vsaj osem unč morske hrane na teden.
  • Zmanjšajte količino trdnih maščob: glavni viri trdnih maščob so torte, piškoti, sladoled in predelano meso. Poskusite se jim izogniti, da zmanjšate vnos trdne maščobe.

Z upoštevanjem zgornjih osmih ciljev boste svojemu telesu pomagali dobiti hranila, ki jih potrebuje, hkrati pa zmanjšali nezdravo vsebnost. Če kombinirate zdravo prehrano z redno telesno vadbo, se vaše fizično in duševno zdravje začneta izjemno izboljševati.