IZOBRAŽEVANJE

Kako se naučiti novega jezika sam

Če vam je doma dolgčas ali sanjate, da bi obiskali tujo državo in se potopili v kulturo, se boste morda začeli spraševati, ali se je mogoče sam naučiti novega jezika.

Študije kažejo, da lahko učenje drugega jezika izboljša delovanje možganov, koncentracijo in spomin. In ena študija celo nakazuje, da lahko upočasni hitrost staranja možganov.

Vedno več je učinkovitih brezplačnih aplikacij za učenje jezikov – na primer Babbel in Duolingo –, zaradi katerih je tudi postopek učenja jezika doma enostaven in priročen. Nikoli vam ni treba niti stopiti v formalno učilnico – celotne tečaje lahko opravite sami, kar iz udobja svojega kavča. Kljub temu so nekateri jeziki sami po sebi težji od drugih.

Ne pričakujte, da bodo rezultati tako hitri. Obvladovanje tekočega govora zahteva veliko potrpljenja, vaje in ponavljanja. Pravzaprav strokovnjaki, s katerimi smo se pogovarjali pri Babbelu, domnevajo, da celo najlažje učenje jezikov, če ste materni govorec angleščine – španskega in francoskega – traja od 24 do 30 tednov. Za bolj zapletene jezike, kot so arabščina, kitajščina in japonščina, lahko traja do 88 tednov.

Skoči takoj noter!

Ne premislite. Če samo eksperimentirate, prenesite brezplačno aplikacijo. Vedno lahko nadgradite, če se tega držite. Ko se začnete učiti nečesa novega, zlasti jezika, se lahko počutite preobremenjeni. Ne pozabite: “Vsega ne boste razumeli takoj, vendar so vaši možgani narejeni za učenje jezikov,” pravi dr. Cindy Blanco, znanstvenica pri Duolingu. “Daj mu priložnost in kmalu boš vdrl kodo.”

Začnite z osnovami.

Čeprav se sliši očitno, je najboljši način za začetek zgraditi temelje z osnovami. Osredotočite se na to, kako reči »zdravo«, najpogostejše glagole, najpomembnejše pridevnike in kako šteti, pravi Ted Mentele, urednik didaktike pri Babbel. Čeprav vam številne aplikacije omogočajo, da skačete in izbirate lekcije, ste najverjetneje boste dosegli uspeh, če boste sledili učnemu načrtu, kot je bilo predvideno.

Izgovorite besede.

Eden najtežjih vidikov samostojnega učenja jezika je govorjenje, pravi Mentele. “Branje besed v jeziku je nedvomno pomembno, a potem se ne naučiš, kako ljudje dejansko zvenijo.” Dopolnite svoje učenje tako, da poslušate domače govorce in sami vadite zvoke. Nekatere aplikacije to spodbujajo s ponavljajočimi se nalogami. Poslušanje podcastov ter gledanje televizije in filmov je lahko tudi odličen dodatek k učenju.

Vendar ne preobremenjujte možganov.

Mentele pravi, da učenje prekomernega uživanja ni zelo učinkovito. Ključ do uspeha je upočasnitev učenja, tako da lahko besedišče ustrezno posvetite svojemu dolgoročnemu spominu. “Učenje 15 minut na dan je vaša najboljša strategija za pogovor,” pravi. Če imate težave pri stiskanju, poskusite umestiti čas med nepričakovane odmore, na primer med čakanjem v vrsti v trgovini z živili ali menjavanjem jutranjega pomika na družbenih omrežjih za hitro lekcijo. Presenečeni boste, koliko se lahko vsak dan naučite v le majhnem času.

In bodite dosledni.

Da bi se učenje jezikov ohranilo, je pomembno, da vadite redno, z največ nekaj dnevi vmesnih ur, pravi Bowles. Za najboljše rezultate priporoča vsaj 30 minut na dan, štiri do pet dni na teden. Če pomaga, si nastavite opomnik vsak dan ob istem času.

Ne pozabite pregledati prejšnjih lekcij.

Pregledovanje je lahko opravilo v primerjavi z učenjem novih stvari, pravi Mentele. Če pa se dejansko želite naučiti novega jezika, namesto da bi si zapomnili nekaj modnih stavkov, morate pregledati, kaj ste naredili. “S tem zagotovite, da ne pozabite, kaj ste se naučili, in da nadgrajujete svoj napredek,” pojasnjuje.

In vadite s pravimi ljudmi.

“Ključ učenja sta ponavljanje in uporaba jezika v novih kontekstih,” pravi Blanco. “Ti vam pomagajo graditi povezave med novimi informacijami in tem, kar že poznate.”

Toda programska oprema vas lahko tako daleč pripelje le, če upate na tekoče znanje. Poiščite rešitev za učenje jezikov, ki ponuja interaktivno virtualno poučevanje v živo, kot je Rosetta Stone. Ali, še bolje, prijatelja ali družinskega člana, s katerim lahko vadite. To vas postavi pred jezik in vam omogoča, da besede in slovnico vidite na nove načine, pravi Blanco.

Nazadnje, bodite potrpežljivi.

Namesto da se osredotočite na napake, ki jih lahko naredite med učenjem, slavite uspehe, ki izhajajo iz dosledne prakse, pravi Bowles.