ZDRAVJE

Moč odločitve za srečo

Vsi iščemo srečo, ker je tako dobro. Toda kje je? Kako ga najdemo?

Budistično in jogijsko znanje nam pravita, da ga že posedujemo – le dovolj moramo umiriti svoj um, opustiti hrepenenje in obžalovanje ter živeti v sedanjem trenutku, da se ga lahko dotaknemo od znotraj.

Zahodna znanost in vzhodna filozofija nam tudi pravita, da lahko sočutje, skrb in zasledovanje nesebičnega cilja v služenju drugim, kar jogiji imenujejo karma joga, prinese tudi trajno srečo.

Do tja vas bosta pripeljali obe cesti, vendar obstaja pogosto pozabljen most, ki ga morate na poti tudi prečkati: izbira, ki jo naredite, da boste srečni.

Ideja, da sta zadovoljstvo in sreča odvisna od izbire, ni nova.

Dvakrat obsojen na zapor zaradi svojih kontroverznih pogledov na francosko vlado, pisatelj in filozof iz 18. stoletja v Parizu François-Marie Arouet, znan pod psevdonimom Voltaire, je bil trdno prepričan, da sreča temelji na izbiri: »Najpomembnejši Odločitev, ki jo boš sprejela, je, da boš dobre volje.”

Dvesto let pozneje je človek iz Detroita Michigan, ki je začel svoje življenje kot sirota le zato, da je napisal eno najbolj prodajanih knjig vseh časov, dr. Wayne Dyer, rekel nekaj podobnega: »Nebesa na zemlji so izbira, ki jo morate izbrati , ne kraj, ki ga morate najti.”

Previjte skoraj 2000 let nazaj v stoletja tik po Kristusovem rojstvu in na isto idejo se je spomnil avtor Joga Sutre. V tem svetem spisu se je modrec Pantandžali skliceval na sanskrtsko besedo “santosha”, kar pomeni stanje zadovoljstva, in ga opisal kot zvesto prakso, potrebno za zdravo življenje. Napisal je, da lahko le z vadbo santoše in odločitvijo, da boste vsak dan nosili s seboj stališče mirnosti, ustvarite zadovoljno življenje. Pravzaprav je santosha mogoče razumeti kot predhodnico sodobne znanosti o optimizmu.

Z drugimi besedami, sreča je izbira – praksa, v kateri se odločite sodelovati. Tako kot vadite inštrument, starševstvo ali javno nastopanje, se lahko odločimo za vadbo srečnega, sprejemajočega odnosa – najbolj zdrave prakse od vseh.

Da, čustva, zlasti negativna čustva, s katerimi se je treba spopasti, bodo prišla. Tudi oni bodo šli. In jih lahko in moramo sprejeti in priznati.

Toda hkrati se lahko odločimo za vsakodnevno izbiro, da naredimo vse, kar je v naši moči, da najdemo svoje zadovoljstvo … ne glede na to.

Glejte, izbira je eno najglobljih bioloških daril, danih človeku. Za razliko od tigrov, levov in medvedov nam naši možgani omogočajo premor in možnost, da se nato odzovemo in ne odreagiramo. To pomeni, da je vsak dogodek, ki se zgodi v našem življenju, priložnost, da izberemo zadovoljstvo. In ko to počnemo znova in znova, vsak dan našega življenja, začnemo vaditi zadovoljstvo. Začnemo prevladati nad svojimi prirojenimi nagnjenji k negativnemu. Začnemo s ponovnim ožičenjem in ponastavitvijo za zadovoljstvo.

Vaš let zamuja: sprejmite ga, ne prepirajte se, nasmehnite se in pojdite naprej. Nekdo vas odreže, odločite se, da pustite, da se premika skozi vas kot nežen vetrič. Bombardirate sestanek: odločite se, da bo to videti kot lepa lekcija, da boste postali boljši. Vsaka pustolovščina v vašem življenju je test, da vidite, ali lahko preoblikujete, popravite smer, sprejmete in se odločite za življenje v kozarcu, je napol polna miselnost.

Sreča je v tebi, ja, in s tem, ko se daješ drugim, jo ​​boš pomagal najti tudi tebi, ja, vendar se moraš tudi odločiti, da si jo želiš.